Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie odblokovala byty afrického dodavatele zbraní v Praze

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Byznysmen z Nigeru Hima Aboubakar může opět volně nakládat se třemi pražskými byty, které mu počátkem roku zablokovala česká policie kvůli podezření z korupce u dodávek zbraní pro Nigérii. Zajištěný majetek za víc než 50 milionů korun Nigérie odmítla převzít.

Napsala to dnes Mladá fronta Dnes (MfD), podle níž odblokování majetku potvrzuje čerstvá změna v katastru nemovitostí. Nejvyšší státní zastupitelství odmítlo případ komentovat. Podobně Národní centrála proti organizovanému zločinu, která nechala na žádost Nigérie dát na Aboubakarovy byty v katastru plombu, se nechtěla vyjádřit.

V policejním dokumentu, kterým detektivové byty v libeňském komplexu Dock zablokovali, se píše o škodě 2,2 miliardy dolarů (47,9 miliardy Kč), kterou podle nigerijských vyšetřovatelů Aboubakar v Nigérii způsobil.

Po zablokování nemovitostí mělo nigerijské státní zastupitelství podle pravidel mezinárodní justiční spolupráce do Prahy napsat, z jakých trestných činů Aboubakara obvinilo. To se nestalo a české úřady musely byty odblokovat.

Aboubakar jako výkonný ředitel společnosti Societe D'Equipments Internationaux (SEI) zajišťoval dodávky zbraní pro armádu Nigérie, která vede válku s Boko Haram. Začátkem loňska se podle médií ukázalo, že část peněz od Nigérie odešla na účty soukromých firem, ale armádní materiál za ně dodán nebyl.

Mezi obviněnými skončili bývalý ministr obrany nebo poradce nigerijského prezidenta pro bezpečnost, nigerijská prezidentská kancelář loni v březnu doporučila, aby Aboubakara začala vyšetřovat nigerijská protikorupční jednotka. Loni v červnu, kdy o vyšetřování referovala tisková agentura AFP, nicméně Aboubakar nebyl mezi obviněnými.

Jednu z dodávek zbraní pro nigerijskou armádu Aboubakar dojednával částečně v Praze. Podle MfD se tam sešel s Američanem, který pak se žádostí o dodávky do Afriky oslovil kalifornskou společnost DCI. Obchod za 6,3 miliardy korun se však nakonec neuskutečnil. Podle Aboubakara firma DCI nezískala potřebnou exportní licenci. Případ řeší americký soud.

Témata:  Praha zbraně Nigérie soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy