Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cenu Karla IV. obdrží Lucemburský velkovévoda

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Panovník Lucemburského velkovévodství dnes převezme v Praze mezinárodní Cenu Karla IV. Jindřich I. Lucemburský (61) je šestým panovníkem z Nasavsko-weilburské dynastie. Velkovévodou se stal 7. října 2000.

S českými zeměmi má Lucembursko společnou minulost v podobě slavného kralování Jana Lucemburského a jeho syna Karla. Diplomatické styky obě země navázaly v roce 1919 a nepřerušily je ani během druhé světové války. V lednu 1966 byl zastupitelský úřad ČR povýšen na velvyslanectví. Vízová povinnost byla oboustranně zrušena od 1. ledna 1991.

Jindřich se stal šestým velkovévodou země od roku 1890, kdy byla založena moderní monarchie. Po nástupu na trůn byl také jedním z nejmladších evropských panovníků. Reprezentuje novou generaci evropské šlechty, jež se více zajímá o ekonomiku a otázky životního prostředí, než o etiketu.

Studia strávil Jindřich Lucemburský, který se jmenuje stejně jako dědeček českého krále a říšského císaře Karla IV., na Královské vojenské akademii v britském Sandhurstu.

S manželkou Marií Teresou Mestreovou, která je dcerou kubánského bankéře, se seznámil právě na studiích. Oženil se s ní v únoru 1981. Mají pět dětí - syny Viléma, Felixe, Ludvíka, Sebastiana a dceru Alexandru.

Politická role lucemburského velkovévody se formálně omezuje na jmenování členů vlády, může ale také odmítnout rezignaci kabinetu nebo rozpustit parlament.

V prosinci 2008 Jindřich ohlásil, že nepodepíše chystaný zákon o eutanazii. Bylo by to poprvé, co by se lucemburský panovník vzepřel rozhodnutí parlamentu. Lucemburský parlament tedy následně omezil pravomoci velkovévody a ještě 18. prosince 2008 zákon o legalizaci eutanazie schválil.

Témata:  Lucembursko Karel IV. Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy