Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman šíří šíří nebezpečné nepravdy, ohradil se zástupce Bosny kvůli slovům o IS

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Sarajevo - Podle českého prezidenta Miloše Zemana by Bosna mohla být základnou Islámského státu (IS) v Evropě. Člen předsednictva Bosny a Hercegoviny Bakir Izetbegović taková slova rázně odmítl.

Zeman v nedělním pořadu serveru Blesk.cz S prezidentem v Lánech mimo jiné uvedl, že v případě teritoriální porážky IS v Iráku a v Sýrii hrozí nebezpečí, že si islamisté vytvoří teroristickou evropskou základnu.

"Já se obávám, že takovou základnou může být Bosna. Už dnes v řadě bosenských měst a vesnic vlají vlajky Islámského státu," řekl prezident.

Izetbegović, který v tříčlenné bosenské kolektivní hlavě státu zastupuje Bosňáky (dříve Muslimové), se ohradil. "Zeman bez jakéhokoli důvodu a podkladu šíří nebezpečné nepravdy o Bosně a Hercegovině a zejména o Bosňácích, muslimech, jež se podobají dřívějším prohlášením chorvatské prezidentky Kolindy Grabarové Kitarovičové a rakouského ministra zahraničí Sebastiana Kurze", citovala Izetbegovičovo vyjádření regionální televizní stanice N1.

Izetbegović dále prohlásil, že se jedná o "xenofobní, islamofobní kampaň oficiálních činitelů některých středoevropských států". Cílem těchto prohlášení je "otrávit" evropskou veřejnost lživou představou o Bosně.

Témata:  Miloš Zeman Islámský stát Bosna a Hercegovina

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy