Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před komisí k únikům se spisů promluvil šéfžalobce Zeman, zkritizoval jejího šéfa Plíška

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Před vyšetřovací komisí k únikům informací dnes vypovídal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Vyloučil, že by za úniky z trestních spisů byli odpovědní žalobci. Také kritizoval šéfa vyšetřovací komise Martina Plíška (TOP 09).

Zeman novinářům řekl, že komisi seznámil s tím, jaká má státní zastupitelství opatření proti úniku informací. "Jsou velice striktní, mohu vyloučit, že by docházelo k únikům," uvedl. Členy komise vybízel, aby pátrali spíš po motivu lidí, kteří za úniky stojí, řekl. "Je nutné hledat, komu únik prospěje," dodal.

Zveřejnění informací ze spisu často může sloužit i ke snaze diskreditovat orgány činné v trestním řízení tím, že nejsou schopné informace utajit, poznamenal Zeman. "Ponechám na vaší laskavé úvaze, odkud mohou informace unikat," řekl. Upozornil na to, že k únikům dochází většinou až od okamžiku zahájení trestního stíhání, kdy se o věci dozví více lidí.

Během jednání komise Zeman neúspěšně namítal Plíškovu podjatost. "Opakovaně se vyjadřoval v tom směru, že bude nutné přijmout nějaké opatření směrem ke státnímu zastupitelství, zesílit zřejmě parlamentní kontrolu, tedy do určité míry zavést politickou kontrolu," vysvětlil Zeman.

Před komisi dorazili také předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra a ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín. Komise si pozvala Murína, protože s ním chtěla mluvit mimo jiné o nastavení pravomocí a o statistice případů úniků informací, kterou od něj obdržela. Vávra měl poslancům vysvětlit, jak jsou spisy a informace zabezpečeny na soudech.

Poslanci s Vávrou mimo jiné mluvili o zákonu o svobodném přístupu k informacím. Podle informací ČTK poslanci zjistili, že jeden ze soudů na základě tohoto zákona poskytl novinářům usnesení, které se týkalo vazebního jednání v souvislosti s kauzou sportovních dotací, kde figuruje fotbalový boss Miroslav Pelta. Poslanci však míní, že by soudy měly poskytovat pouze rozsudky, a nikoliv informace z trestního řízení, které předchází jednání soudu. "Tady určitě stojí zamyslet se nad tím, zda bychom nezpřesnili zákon o svobodném přístupu k informacím," řekl Plíšek.

Komise podle Plíška vyslechla celkem 21 svědků, dalších pět lidí před poslanci vystoupilo, ale postavení svědka neměli. "Myslím si, že to nám může dát obrázek a podklad pro to, abychom připravili závěrečnou zprávu," řekl Plíšek.

Dodal, že dnes od něj poslanci obdrželi osnovu. "V závěrečné zprávě chceme popsat slabá i silná místa pro případné úniky a navrhnout nějaká opatření," naznačil Plíšek. Od koho úniky nejčastěji pocházejí, nechtěl uvést. Poznamenal pouze, že selhává vnitřní faktor. 

Témata:  Pavel Zeman Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Michal Murín

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy