Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavně právní výbor vyslechl Pelikána, výzvu k jeho odvolání nepřijal

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) trvá na svých slovech, že žádost policie o vydání poslanců ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka může být motivována ovlivněním sněmovních voleb.

Policie žádá Sněmovnu o souhlas s vydáním Babiše a Faltýnka v kauze dotace pro farmu Čapí hnízdo. Pelikán minulý týden Respektu řekl, že policie nemohla mít žádný rozumný důvod, aby žádala o zbavení imunity právě nyní. "Já nepotřebuju žádná další fakta, krom toho, že policie to udělala po roce a půl vyšetřování před volbami," řekl. Pelikán následně se zveřejněním rozhovoru nesouhlasil.

Dnes při jednání sněmovního ústavně-právního výboru namítal, že ODS od razie na Úřadu vlády v roce 2013 mluví o policii jen jako o partě policejních plukovníků. "Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek pak rovnou volal vyšetřovateli v případě, který se týkal jeho stranické kolegyně," odkázal Pelikán na případ stíhání Vlasty Parkanové.

Připustil, že svým rozhovorem neposunul politickou kulturu směrem vzhůru. "Ale není to tak, že bych tím rozhovorem spáchal něco děsivého," uvedl.

Ministr trvá na tom, že svými slovy nepoškodil policisty. "Já nehovořil o tisících policistech, právním státu. Já mám plnou důvěru v právní stát," řekl poslancům. Vysvětlil, že hovořil o konkrétním úkonu konkrétního policisty. Podle Pelikána je jisté, že oba poslanci nebudou obžalováni do voleb a bude nutné o jejich vydání po volbách žádat znovu, pokud obhájí mandát. "Na svém závěru (že policii motivovalo ovlivnění voleb) si proto dovoluji setrvat," konstatoval.

Iniciátor dnešní schůze výboru poslanec Jan Farský (STAN, za TOP 09) řekl, že v rozhovoru bylo několik alarmujících momentů. "Dodnes si nejsem jistý, jestli si pan ministr uvědomuje, do jakého postavení orgány činné v trestním řízení dostal, je to živý případ," uvedl Farský. Pelikánovo vyjádření podle něj podrývá právní stát a důvěru v justici.

Témata:  Robert Pelikán Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy