reklama

Jiří Havránek působil v klatovské nemocnici od května 2012 do května následujícího roku. Policisté jej začali prošetřovat kvůli údajnému případů trýznění dětských pacientů. Některé případy málem skončily smrtí dětí.

Havránek ale nemohl být trestně stíhán. Jeho psychiatrické vyšetření ukázalo, že trpí bipolární afektivní poruchou. Dětem primář ublížit nechtěl, ale své chování nedokázal ovládat. Státní zastupitelství případ dostalo před soud. Ten teď rozhodl, že se Havránek, který nadále pracuje jako lékař, musí léčit.

"Podezřelý není ke svému stavu dostatečně kritický, neuvědomuje si negativní vliv onemocnění na adekvátnost svého rozhodování. Lze přitom očekávat chronický, zřejmě celoživotní průběh choroby. Podle znalců by se mohl znovu dostat do situace, kdy by poškodil své dětské pacienty," řekl deníku Právo státní zástupce.

Obhájce s rozhodnutím samosoudce nebyl spokojený. Vadilo mu, že se k tomu obviněný lékař nemohl vyjádřit. Proti rozhodnutí se ale Havránek nebude odvolávat. Podle vlastních slov se procesem cítí unaven a chce mít klid, uvedl deník Právo. Havránka tam čeká ambulantní léčba.

Podle znaleckých posudků měl Havránek způsobit vážné komplikace nejméně čtveřici pacientů. Jednomu způsobil trombózu, dalšímu dokonce prasknutí plíce. Podle znalců byly jeho zákroky nehumánní a odporovaly lékařským zásadám. Kupříkladu jedné pacientce se pokoušel napíchnout žílu celkem třiadvacetkrát. Lékařské zásady přitom stanovují, že po třetím neúspěšném pokusu by se o to měl pokusit jiný doktor.