Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf Svobodných Petr Mach rezignoval na post europoslance

Předsedou Strany svobodných občanů (Svobodní) se znovu stal europoslanec Petr Mach, když v internetovém hlasování získal dvě třetiny hlasů. (23. listopadu 2015)
Předsedou Strany svobodných občanů (Svobodní) se znovu stal europoslanec Petr Mach, když v internetovém hlasování získal dvě třetiny hlasů. (23. listopadu 2015)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Na dnešní na rychlo svolané tiskové konferenci se europoslanec Petr Mach sešel s novináři, aby jim vysvětlil, proč odchází z Evropského parlamentu. V parlamentu končí již 31. srpna a jeho místo obsadí Jiří Payne, jeho náhradník.

Předseda Svobodných Petr Mach rezignoval k 31. srpnu na svou funkci poslance Evropského parlamentu. Na tiskové konferenci dnes vysvětlil, že to je kvůli snaze soustředit se více na domácí politiku. Funkci podle svých slov "obětoval".

„Jako lídr povedu Svobodné do říjnových parlamentních voleb,“ oznámil Mach, který dále zdůraznil, že náš parlament považuje za důležitější politickou instituci, než ten Evropský. „Chci dát voličům jasně najevo, že sázím na to, že se Svobodní do Sněmovny dostanou,“ vysvětlil Mach. „Sázím svůj plat, protože Svobodným věřím. Bylo by nepoctivé dělat věci napůl,“ doplnil. 

Petr Mach je europoslancem a předsedou Svobodných. Nyní se rozhodl odejít ze své pozice. Zvolený byl do Evropského parlamentu v roce 2014 a jeho svůj mandát ukončí již zítra, 31. srpna 2017. Ve funkci ho nahradí od 1. září Jiří Payne. Ten vystudoval jadernou fyziku a pracoval jako programátor, pečovatel a topič. Po roce 1990 byl poslancem za stranu ODS a později se stal náměstkem ministra obrany. Ve Svobodných je už od vzniku strany v roce 2009.

Témata:  Petr Mach

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy