Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mach se chce opět stát předsedou Svobodných

Petr Mach (Svobodní)
Petr Mach (Svobodní)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bývalý europoslanec a zakladatel Svobodných Petr Mach po říjnových sněmovních volbách odstoupil z vedení strany. Teď se ale bude o funkci předsedy znovu ucházet.

Šéfa strany mohou volit členové Svobodných prostřednictvím internetu od 12. do 18. listopadu. ČTK to dnes sdělila Machova mluvčí Kateřina Kašparová.

Mach uvedl, že dostal stovky e-mailů a vzkazů s výzvou k pokračování ve funkci. "Ačkoliv jsem po prohraných volbách do Sněmovny avizoval, že nejspíš nebudu už kandidovat na předsedu strany, vyslyšel jsem tyto hlasy a využil jsem poslední den lhůty, abych se přihlásil a nechal rozhodnout členy, jestli můžu být straně jako předseda dále prospěšný," napsal.

Svobodné chce Mach nadále vést jako liberálně-konzervativní stranu, uvedl. "Úcta ke svobodě mě vede k odmítání vysokých daní, privilegií, dotací a nadměrných regulací," napsal a doplnil, že ve Svobodných nevidí místo pro "zvrhlé názorové směry", jako je pozitivní diskriminace nebo rasismus. Chce podporovat spolupráci Svobodných s politicky blízkými partnery.

V říjnových sněmovních volbách Strana svobodných občanů získala 1,56 procenta hlasů, bude tak nadále dostávat státní příspěvek na své fungování. Před čtyřmi lety Svobodní dostali 2,46 procenta.

Témata:  Petr Mach Strana svobodných občanů

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy