Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz kouření v českých restaurací platí už tři měsíce, zákon má ale mouchy

Kouření, ilustrační fotografie
Kouření, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Přesně před třemi měsíci začal v Česku platit protikuřácký zákon. Podle ministerstva zdravotnictví nařízení nezvýšilo počet přestupků hlášených policii, problémem ale zůstává výklad zákazu kouření na zahrádkách a pod pergolami. Pro relevantní hodnocení zákona ale budou zásadní až zimní měsíce.

Kromě restaurací zakazuje zákon kouření včetně elektronických cigaret také na letištích a v zoo s výjimkou vyhrazených prostor, zastávkách a ve vozech MHD, ve zdravotnických zařízeních, vnitřních sportovištích nebo dětských hřištích.

Za porušení zákona hrozí kuřákovi pokuta až 5000 korun. Pokutu až 50.000 korun může dostat provozovatel za nevyzvání kuřáka, aby cigaretu uhasil nebo odešel, až 300.000 korun a půlroční zákaz činnosti v případě, že nevykáže podnapilého mladšího 18 let.

Od konce května hygienici jen v Praze kontrolovali zákaz kouření ve 204 stravovacích zařízeních, všechna byla v pořádku. Nešlo přitom o speciální kontroly zaměřené přímo na dodržování protikuřáckého zákona, ale o rozšíření běžných kontrol.

"Do úterý (29. srpna 2017) jsme obdrželi celkem 17 podnětů, z toho jich 16 bylo neoprávněných a jeden nepatřil do gesce orgánu ochrany veřejného zdraví a byl předán věcně příslušnému orgánu," uvedl ředitel Hygienické stanice Hlavního města Prahy Jan Jarolímek. Většina jich přišla v prvních týdnech platnosti zákona, v srpnu jen dva.

Problémem zůstává výklad zákazu kouření na zahrádkách a v pergolách, resort proto na podzim chystá informační kampaň.

Témata:  kouření restaurace Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy