Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nesplněné sliby politiků aneb co pro vás vláda zapomněla udělat?

Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek, Martin Stropnický a Jiří Havlíček
Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek, Martin Stropnický a Jiří Havlíček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Dosluhující vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se může pochlubit tím, že splnila většinu slibů, které občanům předložila. I přesto má ale na účtě 60 nesplněných slibů. Vyplývá to z rozsáhlé analýzy projektu Demagog.

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) si v programovém prohlášení vlády hned na počátku jejího fungování stanovila ty nejdůležitější cíle, jichž chce dosáhnout. Server Demagog.cz se rozhodl zrekapitulovat přes 150 slibů, které si vláda určila. Server rozdělil sliby do jednotlivých kategorií bezpečnost, zahraniční politika, zdravotnictví, školství, právo a státní správa, hospodářství a ekonomika, zemědělství a životní prostředí.

Následně roztřídil sliby na "důležité" a ty ostatní a určil u nich, zda je vláda splnila, částečně splnila a nesplnila.

"Cílem hodnocení není říct, zda vláda byla dobrá, nebo špatná. To si rozhodne každý volič 20. a 21. října u volební urny. Naším cílem bylo nabídnout veřejnosti tvrdá data a poctivou analýzu namísto impulsivních a zkratkovitých hodnocení, která s sebou nese rozbíhající se předvolební kampaň," uvádí autoři analýzy.

Lidovci, sociální demokraté a hnutí ANO podle analýzy prosadili 51 procent svých slibů, 38 procent jich naopak nechala nenaplněných. A které sliby splnila a které ne? 

Vybrané splněné sliby:

přijetí opatření k prokazování původu majetku vyšší zdanění hazardu valorizace penzí nárůst minimální mzdy zrušení poplatků ve zdravotnictví vyšší platy a lepší vybavenost ve školství

Vybrané nesplněné sliby:

zavedení obecného referenda prosazení kariérního řádu učitelů transparentní financování sportu přijetí zákona o sociálním bydlení zrušení superhrubé mzy zavedení jednotného inkasního místa nový zákon o státním zastupitelství 

Témata:  vláda demagog.cz Bohuslav Sobotka Andrej Babiš

Aktuálně se děje

7. května 2024 12:10

Putin složil přísahu a stal se ruským prezidentem na dalších šest let

Jednasedmdesátiletý ruský prezident Vladimir Putin se v úterý v Kremlu oficiálně ujal dalšího šestiletého mandátu po březnovém vítězství ve volbách hlavy státu. O složení přísahy informoval předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy