Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko jako věčně nespokojené země EU? Tak to není, oponuje velvyslanec

EU
EU
Foto: Pixabay

Praha - Podle českého velvyslance při EU Martina Povejšila je atmosféra unii ve srovnání s loňským rokem úplně jiná. Ustoupilo riziko antievropského populismu i obavy z nakažlivosti brexitu. Zklidnění napomáhá i fakt, že se zlepšuje ekonomická situace. V případě Česka podle diplomata neplatí mediální nálepka věčně nespokojené země.

"Ve srovnání se situací před rokem čili ve stínu brexitu i ve srovnání s podzimem loňského roku, který byl zase ovlivněn americkými volbami, se atmosféra v Evropě kompletně změnila," hodnotil Povejšil náladu uvnitř sedmadvacítky. "Rakouské prezidentské volby, nizozemské volby, francouzské volby jako kdyby řekly, že riziko antievropského populismu, který jsme všichni cítili, bylo překonáno," uvedl.

"Brexit tu s námi zůstává, ale řekl bych, že přestal mít ten náboj nakažlivosti pro ostatní evropské země," řekl. Vyjádřil také přesvědčení, že Evropská unie se s odchodem Britů vyrovná, ať se odehraje podle jakéhokoliv scénáře.

Momentální hospodářský růst je podle něj udržitelný i do budoucna. "Predikce na příští rok jsou pozitivní, což vytváří určitý ekonomický a v důsledku toho i politický polštář, aby, jak mnozí říkají, EU nabrala druhý dech a přemýšlela, co bude dál," uvedl Povejšil.

Významným prvkem v dynamice unijního uspořádání je podle diplomata také energické působení nového francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. "Je vidět, že se snaží vystoupit z tradičních rámců a natahovat ruku v různých směrech, aby byl schopen prezentovat a vysvětlit své národní priority," popsal Povejšil.

"Česká republika v naprosté většině jednání má velmi vstřícný a konstruktivní přístup. To, že nejsou vidět ta pozitiva nebo všechno, co přinášíme do debat, to je smutná realita," řekl. Odmítl však, že by bylo obecně vnímáno jako unijní potížista. "Máme tendence sami sebe vidět ještě mnohem hůř, než nás vidí ostatní. Ale realita ve všech případech, i když si už myslíme, že už s námi je amen, je vždycky o několik stupňů šedi světlejší," řekl.

Témata:  EU Česká republika diplomacie

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy