Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nad Českem za letu tankoval americký bombardér B-1B

Bombardér B-1B
Bombardér B-1B
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Pardubice - Téměř padesátkrát čeští piloti gripenů za čtyři dny cvičení Ample Strike trénovali tankování za letu. Většina z takzvaných připojení byla cvičná, osmnáctkrát ale palivo z amerických tankerů KC-135 skutečně přečerpali.

ČTK to dnes řekl mluvčí 21. základny taktického letectva Čáslav Tomáš Maruščák. Nad Českou republikou dnes palivo načerpal také americký strategický bombardér B-1B, který je schopen nést i atomové zbraně. Na Ample Strike přilétá z britských ostrovů.

Cílem Ample Strike je hlavně výcvik předsunutých leteckých návodčí. Trénuje se také překonávání protivzdušné obrany, tankování za letu nebo součinnost palby na cíl.

Tankování z amerických bombardérů si od pondělí do dnešního odpoledne piloti českých gripenů vyzkoušeli ve 46 případech. Z toho 28 připojení bylo takzvaně suchých, kdy nedošlo k samotnému přečerpání paliva. Do konce roku plánuje mít 21. základna taktického letectva Čáslav na tankování za letu vycvičené všechny své piloty, uvedl Maruščák. Tato znalost se podle něj musí pravidelně obnovovat a musí se trénovat i na různé druhy tankerů.

Jeden z pilotů gripenů Tomáš Merta ČTK řekl, že tankování za letu není levná záležitost. Česká armáda se proto snaží využít příležitostí, kdy je třeba tanker nad Německem. "Letíme do Německa, natankujeme a letíme zpátky," poznamenal.

Při Ample Strike tankování za letu trénují i třeba piloti německých tornád, kteří na cvičení přilétají z Německa. Dnes z amerických tankerů palivo načerpal nad českým územím i strategický bombardér B-1B Lancer. Ten váží prázdný téměř 90 tun, plně vybaven může mít hmotnost až 216 tun. Americká armáda stroje nasadila při bojích v Afghánistánu a v Iráku. Pro demonstraci síly vůči KLDR dnes také dvojice těchto bombardérů přeletěla nad Jižní Koreou.

Témata:  Česká republika U.S. AIR FORCE Armáda České Republiky bombardér B-1B

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy