Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika si vede nad očekávání. Meziročně HDP vzrostlo o 4,7 %

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Slovenskespolocnosti.sk

Praha - Podle zpřesněného odhadu byl hrubý domácí produkt (HDP) ve 2. čtvrtletí o 2,5 % vyšší než v předchozím čtvrtletí a meziročně se zvýšil o 4,7 %. Srpnový odhad hovořil o 4,5%. K příznivému vývoji české ekonomiky přispěla jak domácí, tak zahraniční poptávka. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Dnešní čísla potvrdila, že česká ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla v meziročním srovnání největším tempem od druhé poloviny roku 2015. V prvním čtvrtletí se HDP zvýšil meziročně o tři procenta a proti předchozímu čtvrtletí o 1,5 procenta. Analytici očekávají solidní růst českého hospodářství i ve druhém pololetí letošního roku, za celý rok bude Česko podle nich patřit mezi země s nejrychleji rostoucí ekonomikou v EU.

Podle ČSÚ se ve druhém čtvrtletí dařilo většině odvětví národního hospodářství.

Hrubá přidaná hodnota (HPH) byla mezičtvrtletně vyšší o 2,3 % a meziročně o 4,7 %. Dařilo se většině odvětví národního hospodářství. K meziročnímu růstu HPH nejvýrazněji přispěl zpracovatelský průmysl (2,1 p.b.), tažený nejen výrobou dopravních prostředků a na ni navazujícími odvětvími, ale například i růstem produkce elektrických přístrojů a zařízení. Vedle toho došlo k plnému obnovení výroby v chemickém průmyslu. HPH zpracovatelského průmyslu vzrostla mezičtvrtletně o 3,5 % a meziročně o 7,9 %. Rostla i většina odvětví služeb. K oživení došlo ve stavebnictví, kde byla HPH mezičtvrtletně vyšší o 2,6 % a meziročně o 3,1 %.

Na straně poptávky byl růst HDP ve 2. čtvrtletí podpořen jak domácí, tak zahraniční poptávkou. Vedle dlouhodobě rostoucí spotřeby domácností se  mezi faktory růstu domácí poptávky nově zařadila i investiční aktivita2. K meziročnímu růstu HDP (4,7 %) přispěly investiční výdaje 1,7 p.b.3, spotřeba domácností 1,5 p.b. a zahraniční obchod 2,1 p.b.

Výdaje na konečnou spotřebu domácností byly vyšší mezičtvrtletně o 1,8 % a meziročně o 4,4 %. Rostly výdaje ve všech kategoriích spotřeby. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí se mezičtvrtletně zvýšily o 0,4 % a meziročně o 1,9 %.

Rostly investice nejen do dopravních prostředků a obydlí, ale velmi silně také do strojů a zařízení, obnovil se i růst investičních výdajů do ostatních budov a staveb. V mezičtvrtletním srovnání byla tvorba fixního kapitálu o 6,3 % vyšší, v porovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku vzrostla o 7,7 %.

K růstu české ekonomiky přispěly i stabilní výsledky zahraničního obchodu. Saldo zahraničního obchodu zboží a služeb v běžných cenách dosáhlo ve 2. čtvrtletí 92,9 mld. Kč. Vývoz, který vzrostl reálně meziročně o 7,3 %, byl tradičně tažen obchodem s dopravními prostředky, ale také například obchodem se stroji a elektrickými zařízeními. Na růstu dovozu o 6,2 % se významně podílely například subdodávky pro automobilový průmysl, výrobu elektrických zařízení a obchod se základními kovy.

Témata:  HDP ČR ekonomika průmysl

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy