reklama

Termín pro podání kandidátek skončil 15. srpna, volby do Sněmovny se konají 20. a 21. října. Obyvatelé hlavního města budou mít ze všech krajů při podzimním hlasování největší výběr. "Nikoho z kandidátů jsme při registraci neodmítli," uvedl mluvčí magistrátu Vladimír Řepka.

O přízeň voličů bude v Praze usilovat řada známých osobností. Lídrem kandidátky hnutí ANO 2011 bude ministr obrany Martin Stropnický. Další strana, která vybrala na první místo kandidátky ministra, je KDU-ČSL, v jejímž čele je ministr kultury Daniel Herman.

Jedničkou KSČM je poslankyně Marta Semelová, ODS povede poslankyně Jana Černochová, lídrem TOP 09 je poslanec Karel Schwarzenberg a na prvním místě kandidátky STAN je poslanec Jan Farský. V čele kandidátky pražské ČSSD je náměstek primátorky Petr Dolínek. Zelené povede jejich předseda, pražský zastupitel Matěj Stropnický, Piráty další opoziční zastupitel Jakub Michálek.

Při předčasných volbách do Sněmovny v roce 2013 vyhrála v Praze TOP 09 s podporou Starostů celkem s 23,03 procenty hlasů a získala sedm mandátů. Následovalo hnutí ANO 2011 se ziskem 16,46 a pěti místy ve Sněmovně. Po čtyřech mandátech získaly ČSSD za 14,09 procenta a ODS s 11,99 procenta. Dvě křesla obsadili kandidáti komunistů, po jednom mandátu získali v Praze lidovci a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.