Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečasová si stěžovala na "vězeňský autobus" Pirátů, u soudu ale neuspěla

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1
Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Advokáti Jany Nečasové (dříve Nagyové) neuspěli s návrhem předběžného opatření, aby Pirátská strana odstranila její karikaturu ze svého předvolebního "vězeňského autobusu". Informuje o tom irozhlas.cz. Předseda Pirátů Ivan Bartoš rozhodnutí uvítal, přestože straně zatím nedorazilo. Zamítnutý návrh na předběžné opatření je součástí žaloby, kterou se soud teprve začne zabývat.

"Pokud opravdu soud žádost o předběžné opatření zamítl, jsem velmi rád, že svoboda slova v téhle zemi ještě žije. Chvíli jsem se bál, zda si paní Nečasová nepodvolila i zdejší soudy," uvedl v prohlášení.

Piráti budou moci jezdit autobusem ve stejné podobě nejspíš až do sněmovních voleb. Žaloba na ochranu osobnosti se totiž do října projednat nestihne.

Advokát Nečasové Adam Černý poslal v polovině srpna Pirátům předžalobní výzvu, ve které namítal, že strana použila podobu jeho klientky protiprávně. Zařazením Bartoše s obuškem do kresby navíc podle něj propaguje fyzické násilí proti jeho klientce. Kresba může ohrozit život, zdraví a vážnost Nečasové a způsobit jí tím vážnou újmu, uvedl Černý.

Piráti však nechali uplynout třídenní lhůtu, kterou jim Černý na odstranění kresby dal. "Je to kampaň a každý má v této zemi právo na svobodné vyjádření svých postojů a názorů," sdělil již dříve ČTK Bartoš.

Nečasová je jedním z pěti cestujících vyobrazených na boku autobusu, který Piráti představili zhruba před dvěma týdny. Karikaturami chtějí poukázat na kauzy svých politických protivníků. Nečasová s odkazem na případ údajného zneužití vojenské rozvědky drží na karikatuře loutku v podobě expremiéra Petra Nečase, za kterého se po vypuknutí aféry vdala. Kresby doprovází slogan "Pusťte nás na ně! Protože my jsme ti hlídací psi."

Témata:  Česká pirátská strana Jana Nagyová Ivan Bartoš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy