Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na nový kotel až 150 tisíc? Nová zelená úsporám startuje v pondělí

peníze
peníze
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Program Nová zelená úsporám slibuje od pondělí nové bonusy. Zažádat o příspěvek na výměnu kotle za ekologičtější bude jednodušší. Státní fond životního prostředí (SFŽP) spustil nový web, kde zájemci najdou všechny informace na jednom místě. Na podporu zateplování a obnovitelných zdrojů energie stát vyplatil od roku 2014 už 2,38 miliardy korun.

Novinkou je příspěvek až 150.000 korun na pořízení fotovoltaické elektrárny s výkonem více než 4000 kWh za rok. Tento systém je podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) vhodný u domácností s větší spotřebou energie, jako jsou vícegenerační domy nebo rodiny s dětmi. "Vyrobenou energií je možné vytápět dům, ohřívat vodu i dodávat elektřinu do vnitřních rozvodů. Přebytky energie se akumulují a mohou posloužit například na dobití elektromobilu," popsal možné využití ministr. O příspěvek na fotovoltaiku mohou žádat i lidé, kteří si už tento systém v minulosti s podporou státu pořídili a nyní ho chtějí rozšířit.

Větší výhody čekají na ty, kteří se zároveň rozhodnou pro výměnu kotle za ekologicky šetrnější a budou na ni čerpat kotlíkovou dotaci. Tito lidé získají navíc speciální bonus až do 40.000 korun. "Uplatnit nárok na bonus je možné nejpozději do dvou let od získání dotace na nový kotel. Žadatel si tedy může požádat letos na podzim o kotlíkovou dotaci a třeba na jaře příštího roku o dotaci na zateplení. Po dokončení projektu mu vyplatíme jak dotaci na zateplení, tak i bonus za výměnu kotle," upřesnil ředitel SFŽP Petr Valdman. 

Žadatelům o dotaci pomůže nový web, na kterém jsou informace o tom, na co lze čerpat peníze, za jakých podmínek a kde žádost podat.

V Nové zelené úsporám bylo od roku 2014 schváleno téměř 22.000 žádostí s částkou 4,86 miliardy korun, skutečně proplaceno bylo k 31. srpnu přes 14.200 žádostí za zhruba 2,38 miliardy. Předběžný odhad částky, která půjde na Novou zelenou úsporám, je kolem 19 miliard korun.

Témata:  ekologie dotace zelená úsporám CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy