Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úsvit předložil petici proti kvótám, požaduje anulování všech rozhodnutí ohledně uprchlíků

Miroslav Lidinský
Miroslav Lidinský
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Celoevropskou petici proti kvótám v migraci dnes na konferenci Pevnost Evropa v Poslanecké sněmovně představil Úsvit - Národní koalice a jeho partnerské politické strany. V textu petice pro Evropský parlament a Evropskou komisi požadují anulování všech rozhodnutí o zavedení kvót o přerozdělování uprchlíků.

Petice označuje za nepřípustné, aby orgány EU zasahovaly do pravomocí členských států. "Naším cílem je nasbírat více než milion podpisů napříč Evropou a dosáhnout zrušení všech rozhodnutí o kvótách," řekl novinářům předseda Úsvitu Miroslav Lidinský. Milion podpisů lze získat během krátké doby, dodal. "I kdyby se tím evropské orgány nezabývaly, alespoň signál, jak to lidé cítí, bude jasný," uvedl místopředseda Úsvitu Marek Černoch.

Na konferenci, během které byla petice představena, promluvili také zástupci německého protiimigračního hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) a politici z Polska, Estonska, Litvy, Španělska či Británie. Mluvčími petice budou Lidinský, Tatjana Festerlingová z Pegidy a Maria Kaljusteová z estonské Konzervativní strany.

Loni v září EU přes odpor ČR, Slovenska, Maďarska a Rumunska rozhodla o přerozdělení 120.000 uprchlíků z Itálie a Řecka mezi ostatní země unie. Spolu s dobrovolným převzetím 40.000 osob, jež se dohodlo na jaře, se má plán týkat 160.000 Syřanů, Eritrejců a Iráčanů, kteří mají velkou šanci azyl skutečně získat.

Minulý týden Evropská komise představila návrh, ve kterém chce doplnit stávající pravidla o automaticky spouštěný krizový mechanismus rozdělení žadatelů o azyl na základě kvót v případě přetížení jedné ze zemí osmadvacítky. Návrh, proti kterému se postavily pobaltské země a státy visegrádské skupiny včetně ČR, označili europoslanci ve středu za nedostatečný.

Témata:  Úsvit - Národní koalice Miroslav Lidinský uprchlíci Marek Černoch

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy