Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pět let od metanolové kauzy: Prohibice, 48 mrtvých a osleplí lidé

Alkohol, ilustrační foto
Alkohol, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Před pěti lety vypukla takzvaná metanolová kauza. Od září 2012 do února 2014 zemřelo na otravu po požití nelegálně vyráběných lihovin 48 lidí, desítky lidí připravil o zdraví. Vláda reagovala 12. září 2012 prohibicí. Opatření byla zmírněna koncem září téhož roku, poslední omezení ale padla až v říjnu 2013.

První obětí se stal 3. září 2012 v Havířově muž (62), jeho o tři roky mladší partnerka otravě podlehla také. Třetí oběť si metylalkohol vyžádal 5. září, šlo o ženu (60). Právě v Moravskoslezském kraji bylo zaznamenáno nejvíce otrav, v regionu zemřelo 23 osob.

Oběti ale byly i na Vysočině, v Jihočeském, Středočeském a Ústeckém kraji a v Praze. Pančovaný alkohol z ČR zabíjel také v Polsku, kde po jeho požití zemřeli tři lidé. Poslední člověk, jehož úmrtí je spojováno s prodejem nelegálně vyráběného alkoholu, zemřel na konci února 2014 v nemocnici v Novém Městě na Moravě.

Vláda reagovala 12. září 2012 zákazem prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích, o dva dny později byl vydán zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent na celém území ČR.

Kauza přiměla stát zpřísnit pravidla pro výrobu a distribuci lihovin. Byl mimo jiné zaveden nový typ kolků pro alkohol, zákon omezil maximální velikost spotřebitelských balení tvrdého alkoholu na tři litry a z prodeje lihu a lihovin učinil koncesovanou živnost.

V květnu 2014 vynesl Krajský soud ve Zlíně verdikt v hlavní, takzvané zlínské metanolové větvi. Míchači kontaminované směsi Tomáš Křepela a Rudolf Fian dostali doživotí, trest potvrdil v únoru 2015 i Vrchní soud v Olomouci. Rozsudky padly i dalších případech. Někteří distributoři vyvázli jen s podmíněnými tresty, hlavním šiřitelům jedovatých nápojů ale soudy vyměřily mnohaleté tresty.

Témata:  kauza: metylalkohol alkohol Moravskoslezský kraj

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy