Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvyšší soud potvrdil doživotí míchačům metanolové směsi, otrávili nejméně 117 lidí

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší soud (NS) potvrdil míchačům metanolem kontaminované směsi doživotní tresty vězení. Pravomocný rozsudek zmiňuje nejméně 117 otrávených, z nichž nejméně 38 zemřelo.

Doživotí dostali Tomáš Křepela ze Zlína a Slovák Rudolf Fian. "NS konstatuje, že v případě obou obviněných byly splněny všechny zákonné podmínky pro uložení výjimečného trestu odnětí svobody na doživotí," stojí v usnesení.

Metanolová aféra začala 3. září 2012, kdy v Havířově zemřel první poškozený. Vyšetřovatelé postupně obvinili asi 70 lidí, většinu z ohrožování zdraví závadnými potravinami, padla už řada rozsudků.

Podle obžaloby majitel firmy na výrobu autokosmetiky z Řitky u Prahy Křepela na přelomu srpna a září 2012 opatřil 5000 litrů metylalkoholu a prostory v Opavě a pomohl Fianovi, obchodnímu zástupci Křepelovy firmy Carlogic, namíchat směs o objemu 10.000 litrů tvořenou metanolem a ze zbylé části etanolem. Další aktéři kauzy směs distribuovali. Hlavní distributor Jiří Vacula, který si odpykává patnáctiletý trest, podal návrh na obnovu řízení, zlínská pobočka krajského soudu jej projedná ve čtvrtek 5. dubna.

Křepela v dovolání k NS poukazoval na domnělá procesní pochybení, dovolával se zásad spravedlivého procesu, kritizoval údajně nedostatečně zjištěný skutkový stav, zpochybňoval právní kvalifikaci činu. Fian například popíral úmysl a povědomí o vysoké škodlivosti směsi. Oba také označovali doživotí za nepřiměřený trest, s čímž ale NS nesouhlasil.

"Uložení trestu kratšího trvání za shora popsanou trestnou činnost, která svou mimořádnou závažností, následky na životě a zdraví osob či celospolečenským dopadem výrazně převyšuje i ty jinak nejzávažnější trestné činy, by nebylo způsobilé účinně ochránit společnost před tak vysoce nebezpečnou kriminalitou," stojí v usnesení.

Po odmítnutí dovolání zbývá odsouzeným jako poslední mimořádný opravný prostředek ještě ústavní stížnost.

Témata:  kauza: metylalkohol Nejvyšší soud alkohol

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.