Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strany jsou do voleb s plánem na zjednodušení čerpání evropských dotací

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Čerpání evropských dotací je dlouhodobý problém Česka, mnoho peněz zůstane nevyužitých nebo se naopak musí kvůli podezřelým čachrům vrátit. Politické strany proto ve svých programech před sněmovními volbami navrhují systém zjednodušit a zrychlit.

ČSSD chce podle svého volebního lídra Lubomíra Zaorálka pro posilování české ekonomiky využívat národní i evropské zdroje poskytované formou finančních nástrojů, v jejichž rozdělování bude hrát rozhodující roli Českomoravská záruční a rozvojová banka. Vláda nedávno schválila její transformaci na Národní rozvojovou banku, která se bude, stejně jako dosud ČMZRB, orientovat hlavně na malé a střední podniky.

Hnutí ANO chce, aby české zemědělské a potravinářské firmy měly stejně vysoké dotace, jako mají zemědělci v západních státech EU. Naopak hodlá ukončit investiční a daňové pobídky pro sklady a montovny s nízkou přidanou hodnotou. Evropské peníze by využilo na stavbu vysokorychlostních tratí.

"Při čerpání evropských dotací na rozvoj venkova chceme narovnat podmínky tak, aby z nich neměly výhody jen velké zemědělské podniky," uvedl předseda ODS Petr Fiala.

TOP 09 prosazuje výrazné zjednodušení systému žádostí o dotace. "Zrušíme povinnost žadatelů sdělovat úřadům informace, které EU ani nevyžaduje. Zjednodušení systému a odstranění zbytečného papírování přispěje k efektivnějšímu a rychlejšímu čerpání evropských peněz," podotkl mluvčí TOP 09 Jakub Hnát. Co nejrychlejší čerpání dotací a zjednodušení celého systému má v programu také KDU-ČSL.

"Z minulého období jsme si odnesli pověst problémistů, pokud jde o čerpání. Spory o zaplacení korekcí za chyby při využití dotací odhalily problém v systému. A to nejen v koordinaci a certifikaci, ale i v auditu přípravy k čerpání," sdělil Jiří Dolejš (KSČM).

Piráti chtějí především zreformovat systém zemědělských dotací. "A to směrem k menší podpoře obřích korporací a větší podpoře drobných zemědělců. Dále chceme postupně zrušit dotace na biopaliva," doplnil mluvčí Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Zelení navrhují pro hlídání dotací prosadit zákon o finanční kontrole.

Témata:  eurofondy dotace Sociální demokracie (SOCDEM) Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy