Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nově nemocných HIV už není tolik, loni i předloni číslo rostlo

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Loni počet nových případů HIV podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) ke konci roku stoupl meziročně o 20 na 286 a předloni o 34 na 266. Letos se ale zatím nárůst zastavil.

Počet nových případů nakažení virem HIV v Česku letos za prvních sedm měsíců roku meziročně klesl na 152. Loni zaznamenali lékaři za stejné období 186 nových případů.  Za samotný červenec se loni objevilo 24 nových případů HIV, zatímco letos 17.

"Na otázku, jak dopadne rok 2017, je odpověď těžká. Dle mého je na odhad celého roku ještě brzy a z minulých let víme, že statistiky problematiky AIDS umí překvapit. V poslední době však vždy nemile," sdělil Miroslav Hlavatý, ředitel spolku Red Ribbon zabývajícího se prevencí nemoci AIDS způsobené virem HIV.

Od poloviny 80. let 20. století do konce letošního července zdravotníci zaznamenali dohromady 3058 HIV pozitivních. Z toho u 571 lidí propukla nemoc AIDS a 272 nemocných zemřelo.

Témata:  HIV (RNA virus z rodu lentivirus) nemoc AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) lékaři

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy