Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Účastník kauzy ROP Ježek je na svobodě. Složil kauci

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ústí nad Labem - Okresní soud v Ústí nad Labem propustil z vazby podnikatele Daniela Ježka, který je s dalšími 25 lidmi obviněn z údajných machinací s dotacemi v ROP Severozápad. Složil kauci téměř 16 milionů korun.

Soud vyhověl Ježkově žádosti o propuštění. Ve vazbě byl od loňského prosince. Krátce po rozhodnutí a vypořádání formalit podnikatel, který býval považován za vlivného člena ODS, opustil budovu soudu. Ještě předtím poděkoval. "Chtěl bych poděkovat soudci, hlavně obhajobě a chtěl bych poděkovat i státnímu zástupci, že jsem konečně po devíti měsících doma. Jinak bych chtěl říct, že se cítím nevinný a dokážu to," řekl ČTK Ježek.

Soud stanovil Ježkovi pro pobyt na svobodě řadu podmínek. "Mezi ně patří dohled úředníka probační a mediační služby, být kontaktní na konkrétním telefonním čísle. Byla přijata záruka za vazbu, to znamená peněžitá záruka ve výši 15,8 milionu. Musí odevzdat pas a musí se zdržet kontaktu s konkrétní osobou," uvedl Ježkův advokát Michael Kis.

Podle informací ČTK je tím konkrétním člověkem Petr Kušnierz, který si odpykává v souvislosti s ROP Severozápad sedmileté vězení.

Ježek má kvůli trestnímu stíhání obstavené pozemky i bankovní účet. Na peněžitou záruku si podle Kise musel půjčit. "Nejedná se o peníze jeho, částečně poskytla na peněžitou záruku peníze jeho matka a část si půjčila jeho manželka z obchodní společnosti," doplnil Kis.

Témata:  kauza ROP severozápad soudy Ústí nad Labem

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy