Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ÚS odmítl stížnost Macholdy z kauzy ROP Severozápad proti zajištění majetku

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Vladimír Macholda, stíhaný v kauze kolem Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad, neuspěl s ústavní stížností proti zajištění majetku.

Stíhání Macholdy začalo loni v prosinci, a to pro poškození finančních zájmů EU, sjednání výhody a účast na organizované zločinecké skupině. Usnesení o zajištění majetku se týkalo několika nemovitostí a peněz na účtech do výše 35 milionů korun.

V ústavní stížnosti se Macholda dovolával presumpce neviny, zpochybnil důvodnost trestního stíhání a svůj majetek označil za legálně nabytý. Poukázal na to, že se živil jako profesionální hokejista, jeho manželka měla vedoucí funkci na úřadě, majetek tedy prý odpovídá jejich historickým příjmům.

Ústavní soudci se argumentací ve stížnosti neztotožnili, usnesení o zajištění majetku prý nijak neporušuje Macholdovo základní právo vlastnit majetek.

"Ačkoliv Ústavní soud nikterak nepředjímá meritorní výsledek trestního stíhání proti stěžovateli, pokud by byl tento uznán vinným, uložení peněžitého trestu se jeví jako reálně možné," stojí v usnesení.

Témata:  kauza ROP severozápad Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy