Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozhodnutí o vydání exsenátora Nováka z Německa do ČR se protahuje

Věznice
Věznice
Foto: Vězeňská služba ČR

Berlín/Praha - O vydání exsenátora Alexandra Nováka (61) z Německa, který v Česku čelí obvinění v kauze ROP Severozápad, se ani tento měsíc zřejmě nerozhodne. Informace, které česká strana poskytla, totiž příslušnému německému státnímu zastupitelství nestačí.

Bývalého politika zadržela německá policie 24. prosince 2016 na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem a od té doby se místní úřady jeho případem zabývají. Protože Novák, který má německé občanství, odmítl zjednodušené řízení, musí vrchní zemský soud ve Frankfurtu posoudit přípustnost jeho vydání do Česka.

Očekávalo se, že tak soud učiní začátkem května, tehdy si ale z Česka vyžádal další podklady. Ani ty ale nestačí vrchnímu státnímu zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem, které nyní požaduje další informace.

"Vzhledem k tomu, že je bude nutné nechat přeložit a dát zúčastněným prostor se k nim vyjádřit, nerozhodne zřejmě soud o přípustnosti vydání dříve než v srpnu," sdělila dnes ČTK jeho mluvčí Gundula Fehnsová-Böerová.

Obvinění bývalého senátora se týká manipulací v rámci Regionálního operačního programu Severozápad v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je obviněno přes 20 lidí, jsou mezi nimi politici, vysocí úředníci a podnikatelé.

Novák byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí více než čtyřicetimilionového úplatku. Soud ho v roce 2015 podmínečně pustil na svobodu po odpykání poloviny trestu.

Témata:  Alexandr Novák Německo kauza ROP severozápad věznice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy