Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý soud opět prodloužil vazbu bývalému senátoru Novákovi

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Frankfurt nad Mohanem - Vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem ve čtvrtek znovu prodloužil vazbu Alexandru Novákovi (61), jehož vydání požaduje Česká republika. Bývalý senátor je obviněn z manipulace při rozdělování evropských dotací. V německé vydávací vazbě je už déle než půl roku.

Bývalého politika zadržela německá policie loni 24. prosince na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem a od té doby se místní úřady jeho případem zabývají. Protože Novák, který má německé občanství, odmítl zjednodušené řízení, musí vrchní zemský soud ve Frankfurtu posoudit přípustnost jeho vydání do Česka.

Očekávalo se, že tak soud učiní začátkem května, tehdy si ale z Česka vyžádal další podklady. Ani ty ale nestačily vrchnímu státnímu zastupitelství ve Frankfurtu, které nyní požaduje další informace.

Vzhledem k tomu, že je bude nutné nechat přeložit a dát zúčastněným prostor se k nim vyjádřit, nerozhodne zřejmě soud o přípustnosti vydání dříve než v srpnu.

Obvinění bývalého senátora se týká manipulací v rámci Regionálního operačního programu Severozápad v Ústeckém a Karlovarském kraji. Novák byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí více než čtyřicetimilionového úplatku. Soud ho v roce 2015 podmínečně pustil.

Témata:  Alexandr Novák Německo vazba soudy

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy