Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vydání exsenátora Nováka do Česka se protahuje, německý soud nerozhodne dříve než v červenci

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Frankfurt nad Mohanem/Praha - Bývalého senátora Alexandra Nováka zadržela německá policie už 24. prosince loňského roku na letišti ve Frankfurtu, o jeho vydání do Česka ale soud zřejmě nerozhodne dříve než v červenci.

Protože Novák, který je nadále ve vyšetřovací vazbě, odmítl zjednodušené řízení, musí vrchní zemský soud posoudit přípustnost jeho vydání do Česka.

Očekávalo se, že tak učiní začátkem května, rozhodnutí se ale prozatím odkládá. Jak ČTK sdělila mluvčí vrchního zemského soudu ve Frankfurtu nad Mohanem Gundula  Fehnsová-Böerová, soud ve Frankfurtu ve středu došel k závěru, že od české strany potřebuje další podklady vztahující se k případu.

Vzhledem k tomu, že je bude nutné nechat přeložit a dát zúčastněným prostor se k nim vyjádřit, nerozhodne soud o přípustnosti vydání zřejmě dříve než v červenci.

To, že je Novák německým občanem, by jeho vydání do Česka bránit nemělo. Německé ministerstvo spravedlnosti obecně uvádí, že vydání trestně stíhaných německých občanů do dalších zemí EU je možné při splnění několika podmínek. Zásadní je, do jaké míry se daný čin váže k zemi, která o vydání žádá. Roli hraje také to, jestli čin podstatným způsobem nesouvisí s Německem a konečně možnost odpykat si případný trest vězení ve spolkové republice.

Obvinění Nováka se týká manipulací v rámci Regionálního operačního programu Severozápad v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Témata:  Alexandr Novák Německo kauza ROP severozápad

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy