Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dotační kauza ROP: Policie obvinila poslance Novotného a Borku

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ústí nad Labem - Poslanci Josef Novotný (za ČSSD) a Jaroslav Borka (KSČM) byli obviněni v případu údajných machinací s dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad. Sněmovna vydala oba politiky ke stíhání na začátku června.

V kauze je nyní 26 obviněných. Borka a Novotný jsou podezřelí z poškození finančních zájmů Evropské unie a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Novotného navíc policie podle serveru irozhlas.cz podezírá ze zneužití pravomoci úřední osoby a účasti na organizované zločinecké skupině. 

"Určitě podáme stížnost, ale předpokládám, že bude zamítnuta," řekl Novotného advokát Josef Lžičař. Další kroky případně podnikne, až se seznámí se spisem. "Něco přišlo, ale byl jsem na dovolené, tak teď se tím budu zabývat," uvedl Borka.

Kauza ROP Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Mezi obviněnými jsou politici, vysocí úředníci a podnikatelé, včetně někdejšího senátora Alexandra Nováka nebo bývalé hejtmanky za ČSSD Jany Vaňhové. V posledních letech už bylo několik lidí kvůli ovlivňování rozdělování dotací v tomto operačním programu odsouzeno.

Témata:  kauza ROP severozápad Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky ROP

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy