Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ŽIVĚ: Filip obhájil post předsedy Komunistické strany

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha -Komunisté dnes v pražském TOP Hotelu volili nového předsedu strany, kterým je se opět stal Vojtěch Filip. Přes kritiku, která na volební sjezdu v pražském Top hotelu zazněla, dostal 203 z 353 platných hlasů.

Jeho vyzyvatele, bývalého místopředsedu KSČM Josef Skálu, volilo 150 delegátů. Filip stojí v čele komunistů už 11 let. Před čtyřmi lety v Liberci Filip musel nicméně pro vítězství absolvovat dvě volební kola.

Podle části delegátů není KSČM dostatečně viditelná. Zazněla i slova o tom, že komunisté nikdy nebyli salónními politiky. Strana se přitom nyní soustředí jen na parlamentní politiku, je béčkem sociální demokracie.

"Komunistická strana bude nekompromisním kritikem současné vládní koalice, bude vždycky tou opozicí, která má reálné a realistické návrhy," řekl novinářům Filip. Průběh sjezdu podle něj ukáže, že KSČM je dobře připravena na nadcházející volby. Na kritiku z řad delegátů uvedl, že chce víc spolupracovat s občanským sektorem, najít spojence mezi aktivisty. "Jsme připraveni vést velmi silnou neparlamentní politiku," uvedl. Je přesvědčen o tom, že směřování strany se po sjezdu zásadně nezmění.

Delegáti volí také prvního místopředsedu strany, protikandidátem dosavadního Petra Šimůnka je jihočeský zastupitel Petr Braný. Europoslanec Jaromír Kohlíček se kandidatury vzdal. Na místa dalších dvou místopředsedů je podáno 13 návrhů.

Poslanec Stanislav Grospič, který na sjezdu před čtyřmi lety v Liberci neuspěl v souboji s nynějším předsedou Vojtěchem Filipem, uvedl, že je třeba "komunistickou stranu posunout na zcela jinou platformu", změnit program, více se soustředit na spolupráci s odbory. Nynější vedení se podle něj příliš upíná na parlamentní a zastupitelskou práci.

KSČM není podle Semelové alternativou pro voliče. "Opatrná vyjadřování k nám mladé nepřivedou," konstatovala politička, která čelila kvůli výrokům o popravené političce Miladě Horákové či o invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 žalobě. Jako další delegát Semelová upozornila na snižující se členskou základnu KSČM. Hrozí podle nich nejen ubývání členů, ale i základních organizací. Podle podkladových dokumentů strany hrozí to, že za pět let může klesnou počet jejích členů na 20 až 25 tisíc. I tak by KSČM patřila k početným stranám, druzí lidovci měli v roce 2014 k 28.000 členů.

Témata:  KSČM Vojtěch Filip

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy