reklama

Piráti představili 15 hlavních bodů svého programu. "Cílem Pirátů je svobodná a digitálně propojená společnost, uvedl jejich lídr Ivan Bartoš. Ke zvolenému sloganu poznamenal, že je třeba podporovat poctivé a šikovné namísto negativního osočování.

Piráti chtějí jednu rovnou daň ve výši 47 procent. Podle místopředsedy strany Jakuba Michálka by se daňové zatížení obyvatel snížilo o 1,6 procentního bodu v porovnání se současností. Každý by tak ušetřil 7500 korun ročně, pro státní rozpočet by to byl výpadek dvě miliardy korun ročně.

Piráti chtějí usilovat také o zjednodušení byrokracie, propojení databází a registrů, podporu podnikatelů bez státních dotací, zrušení podpory biopaliv, důslednou kontrolu poskytování dotací zemědělcům. Prosazují vymáhání hmotné odpovědnosti po úřednících a politicích za jejich rozhodnutí, nahrazení politických trafik výběrovými řízeními na místa ve správních a dozorčích radách.

V rámci programů slibují Piráti zastavit hromadění exekucí, zavedení zásady jeden dlužník - jeden exekutor, redukci autorských poplatků, zákaz cenzury internetu nebo zavedení prvků přímé demokracie, například právo navrhovat zákony peticí s nejméně 20.000 podpisy.