reklama

V roce 2016 se ho v těchto nápojích použilo 9329,1 tuny, za sledované období tak jeho potřeba klesla o 1124,6 tuny. Dnes to na tiskové konferenci řekla předsedkyně Svazu minerálních vod Jana Ježková.

"Slazené minerálky obsahují množství cukru, se kterým je potřeba v příjmu energie počítat, ale pořád je to zhruba o polovinu méně, než mají slazené limonády. Neochucené minerálky jsou samozřejmě výhodnější, ale pro občasné zpestření pitného režimu zejména pro aktivní jedince jsou lepší než limonádová varianta," řekla ČTK nutriční terapeutka Fóra zdravé výživy Věra Boháčová.

Úbytek použitého cukru v ochucených minerálkách nebyl podle Ježkové většinově vyvážen nárůstem umělých sladidel, ale například použitím ovocných šťáv nebo jinou koncentrací kyseliny citronové.

Podle předsedkyně svazu navíc od roku 2012 klesl podíl spotřebovaných ochucených minerálních vod z celkové produkce o více než čtyři procentní body na současných 64,08 procenta minerálních vod. Oproti tomu stoupá spotřeba hlavně přírodních minerálních vod.