Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sraz ombudsmanů: Šabatová si pochvalovala spolupráci s vládou, slovenského ombudsmana nerespektují

Anna Šabatová
Anna Šabatová
Foto: Reprofoto ČT

Brno - V Brně se dnes sešli ombudsmani zemí visegrádské čtyřky. Spolupráce úřadu veřejného ochránce práv s českou vládou je dobrá, se Sněmovnou trochu vázne, uvedla Anna Šabatová. Na Slovensku je situace horší.

"Mám dobrou komunikaci s ministerstvy, daří se prosadit celá řada systémových doporučení, pokud jde o vládu, tak nemám špatnou zkušenost. Pokud jde o Parlament, řekla bych, že někteří poslanci úplně nepochopili roli ombudsmana a některé jejich vstupy nejsou zcela adekvátní," uvedla Šabatová.

Zdůraznila, že vše trvá dlouho. "Ale já jsem připravená na to, že to trvá dlouho. Nevzdáváme se a téma, o které jde, prosazujeme dál," dodala.

Veřejná ochránkyně práv tak reagovala na slova vedoucího kanceláře slovenské ombudsmanky Mariána Töröka, podle kterého slovenská vláda a Parlament úřad ombudsmana nerespektují, a tudíž nemůže prosadit žádné systémové změny.

Ombudsmani zemí V4 dnes přijali prohlášení, ve kterém potvrdili základní cíle a principy spolupráce. Zdůrazňují v něm mimo jiné důležitost nezávislého a silného ombudsmana, který by vždy sledoval hlavní cíle své instituce a snažil se je naplňovat.

Témata:  Anna Šabatová ombudsman Slovensko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy