reklama

Vyplývá to z pracovní verze materiálu, ve kterém kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) shrne doporučení pro své následovníky. Za největší úspěchy současné vlády označuje dokument, který má ČTK k dispozici, stabilizaci rozpočtu, snížení nezaměstnanosti či růst minimální mzdy.

Zpráva, vypracovaná Úřadem vlády a předložená do připomínkového řízení, shrnuje působení jednotlivých ministerstev od jmenování vlády v lednu 2014. Úspěchy resortů rekapituluje podobným způsobem, jakým Sobotka v těchto týdnech hodnotí ministry během bilančních schůzek. Materiál by podle premiérových představ měl vytyčit doporučení, aby kabinet vzešlý z říjnových voleb mohl v klíčových opatřeních na činnost současné vlády navázat.

Pozici v EU by příští kabinet měl podle zprávy zlepšit aktivním vystupováním při jednání o brexitu. "Hlavním zájmem ČR je zůstat v jádru Evropské unie. Proto potřebuje ČR především posilovat svůj vliv v evropských strukturách, udržet evropskou jednotu včetně jednotného trhu, eliminovat negativní dopady změn ve fungování a rozpočtu EU na českou ekonomiku a zaměstnanost. Vláda také nesmí odkládat veřejnou diskusi o zavedení eura v ČR," uvádí materiál.

Za podstatnou zpráva označuje práci na ekonomice založené na vyšší přidané hodnotě. "Klíčový je fakt, že výkonnější ekonomika umožní i růst mzdové a životní úrovně," uvádí materiál. Příští vláda by měla podle něj navázat na činnost současné tím, že se bude soustředit na investice do průmyslových inovací, podporu investičních pobídek s vysokou přidanou hodnotou nebo komplexně změní stavební zákon.

Zpráva také zdůrazňuje efektivní využívání evropských fondů, doporučuje podrobné vyhodnocování stavu jednotlivých programů a jejich limitů. "Případně rozhodovat o přesunech prostředků mezi programy tak, aby byl efektivně využit co největší podíl z více než 648 miliard korun, které má ČR k dispozici," uvádí zpráva. Zmiňuje i potřebu vyjednávat o budoucí podobě fondů, kterou ovlivní i podmínky brexitu.