Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vládní koalice schválila růst platů ve veřejné sféře, učitelé dostanou navíc 15 procent

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - Platy učitelů se od začátku listopadu zvýší o 15 procent, platy ostatních zaměstnanců ve státní správě o deset procent. Dnes se na tom shodla vládní koalice. Představitelé vysokých škol dnes před Strakovou akademií dali politikům kapesníky s uzly, aby při rozhodování nezapomněli ani na slib zvýšení rozpočtu vysokých škol.

Dohodnuté zvýšení i jeho termín odpovídá požadavkům odborů. Peníze na zvýšení platů se budou podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka hledat v kapitole ministerstva práce a sociálních věcích a v nespotřebovaných výdajích ostatních ministerstev. Celková částka by podle něj měla být zhruba deset miliard korun.

Na růstu prostředků pro vysoké školy, které žádaly dodatečných 4,5 miliardy korun, se koalice zatím nedohodla. "Teď je dílčí dohoda na tarifních platech s tím, že ty ostatní věci se budou řešit," řekl Bělobrádek.

"Samozřejmě ty požadavky jsou oprávněné, já vidím reálně částku o něco nižší než 4,5 miliardy, ale rozhodně musíme vysokým školám navýšit rozpočet. Je neudržitelné, aby vysoké školy měly rozpočet, jako měly před deseti lety," uvedl.

Po jednání koalice se bude návrhu státního rozpočtu na příští rok věnovat vláda, neočekává se, že by dnes kabinet návrh definitivně schválil.

Témata:  vláda platy státní rozpočet

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy