Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Premonstráti po státu požadují šest rybníků, stát už je ale prodal. Nebezpečný precedens, varuje KSČM

Vojtěch Filip
Vojtěch Filip
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

České Budějovice - Rybářství Třeboň získalo rybníky, o něž usiluje v církevních restitucích kanonie premonstrátů, oprávněně. Uvedl to dnes předseda KSČM Vojtěch Filip. Zároveň varoval, že zde vzniká nebezpečný precedens.

Premonstráti žádají o navrácení šesti rybníků, jejichž vlastníkem je Rybářství Třeboň. Krajský soud v červnu potvrdil, že církev má na tento majetek právo.

Filip uvedl, že chyboval stát, od kterého rybářství v 90. letech majetek získalo. "Rybářství Třeboň poctivě v roce 1993 a 1994 napsalo soupis celé majetkové podstaty tehdejšího státního podniku Rybářství Třeboň. Než se vše převedlo na akcie a stát prodal daný pozemek, tak všichni ti, kteří se účastnili procesu, neudělali nic, co by bylo v rozporu se zákonem. Celý ten projekt odpovídal zákonu o velké privatizaci," uvedl Filip na tiskové konferenci komunistů v Českých Budějovicích.

Součástí transakce podle něj byl i seznam takzvaného církevního majetku. "Vláda přesto rozhodla, že to rybářství prodá včetně tohoto majetku," uvedl předseda KSČM.

Dodal, že pokud by kanonie premonstrátů získala na základě církevních restitucí šest rybníků, třeboňské rybářství může požadovat kompenzaci od státu. Podle něj by tak ale vznikl precedens, na jehož základě by mohly církevní restituce napadnout i jiné subjekty.

Témata:  církevní restituce Vojtěch Filip vláda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy