reklama

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) zvýšil v novém návrhu rozpočtu příjmy o 21 miliard korun proti červnovému návrhu. Ministerstvo zvýšilo odhad růstu ekonomiky v příštím roce z 2,9 procenta na 3,1 procenta. Vyšší příjmy umožní v rozpočtu zvýšit výdaje, které chce vláda použít na zvýšení platů při zachování schodku 50 miliard Kč.

"Vylepšení prognózy růstu HDP zlepší rozpočtové příjmy o tři miliardy korun, vylepšení rozpočtu o 21 miliard je tedy obtížné vysvětlit pouze změnou makroekonomické prognózy," řekl ČTK analytik společnosti Deloitte David Marek. Mzdová politika státu by se podle něj neměla opírat o ekonomický cyklus a s ním kolísající rozpočtové příjmy. "Příznivé ekonomické situace by měla vláda využít ke snížení rozpočtového deficitu nebo dosažení přebytkového rozpočtu," dodal.

"Ministerstvo financí není schopno efektivně plánovat příjmy a výdaje státního rozpočtu. V minulém roce se 'seklo' o 132 miliard korun, kdy místo plánovaného schodku 70 miliard korun skončil rozpočet v přebytku 62 miliard Kč. Z tohoto pohledu je dnešní debata o realističnosti navyšování příjmů státního rozpočtu o 21 miliard korun na základě zlepšení odhadů budoucího vývoje ekonomiky poněkud úsměvná," uvedl ekonom Národohospodářské fakulty VŠE v Praze Štěpán Křeček.

Zvýšení příjmů státu v návrhu rozpočtu pro rok 2018 o 21 miliard Kč je z hlediska procesů problematické a může zakládat na nebezpečný precedens, doplnil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Růst ekonomiky se zvedá, což by mělo příjmy státního rozpočtu zlepšovat. Daňové příjmy za první dvě třetiny letošního roku ovšem nenaznačují zlepšení nad rámec předpokladů státního rozpočtu pro rok 2017.

Jediné, co se tímto krokem podle Křečka stane, je, že budoucí ministr financí bude mít o něco těžší práci při řízení státního rozpočtu, protože v něm zůstane menší manévrovací prostor.