Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opilý strojvedoucí smetl osobní auto, za smrt dvou lidí dostal 5,5 roku vězení

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Havlíčkův Brod - Strojvedoucí Pavel Vejpustek (49), který loni v březnu na železničním přejezdu v Golčově Jeníkově v opilosti smetl osobní auto a usmrtil dva lidi, si má odpykat 5,5 roku do vězení. Dvouletý trest s podmíněným odkladem na dva roky dostal traťový vedoucí Miroslav Matlak.

Rozhodnutí Okresního soudu v Havlíčkově Brodě není pravomocné, všechny zúčastněné strany si ponechaly lhůtu pro případné odvolání.

Tragická nehoda se stala loni 21. března na železničním přejezdu v Mírové ulici. Nákladní vlak se srazil s osobním autem. Při nehodě zahynuli třicetiletý muž a o čtyři roky mladší žena jedoucí v autě. Dechová zkouška u strojvedoucího prokázala 1,8 promile alkoholu.

Právě alkohol hrál při rozhodnutí soudu podle Doležala podstatnou roli. "Strojvedoucí byl ohrožen trestem v rozmezí od tří do deseti let. Polehčující okolnost byl fakt, že doposud nebyl trestán. Přitěžující naopak byl alkohol," řekl soudce Jan Doležal. Trest je podle něj vyšší, než požadoval státní zástupce.

Nehoda se stala na přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací a závorami. Zabezpečovací zařízení bylo pro kolej, po níž jel posun, vypnuto. Světelná výstraha proto na příjezd vlaku neupozorňovala a závory byly zvednuty. "O vypnutém zabezpečení přejezdu byl strojvedoucí posunu informován a měl tomu přizpůsobit jízdu," uvedl už dříve mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Strojvedoucí měl při jízdě po vyloučené koleji, na níž bylo vypnuto zabezpečovací zařízení, před přejezdem houkat a jet maximální povolenou rychlostí 10 kilometrů v hodině. Strojvedoucí nehoukal a jel rychlostí 39 kilometrů v hodině.

Témata:  nehody vlaků soudy železnice vlaky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy