Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie loni nasadila přes 6700 odposlechů, nejvíce jich využívá Národní protidrogová centrála

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Policie loni nasadila 6717 odposlechů, meziročně o 201 méně. Zhruba třetinu odposlechů policisté využili k tomu, aby rozkryli organizované skupiny. Nejčastěji podezřelé podobně jako v minulých letech odposlouchávala Národní protidrogová centrála (NPC). Loni se to týkalo 1439 linek a 697 lidí.

Nejčastěji policie odposlouchávala podezřelé kvůli drogové trestné činnosti. Následovala násilná trestná činnost, když policisté řešili hlavně případy vydírání, loupeží a vražd. Vyplývá to z analýzy policejních odposlechů za rok 2016, kterou má ČTK k dispozici.

Policisté loni pracovali na 124.029 živých kauzách. Odposlechy potřebovali nasadit u 1064 případů, což je 0,9 procenta řešených kauz.

Po NPC je druhou nejčastější složkou využívající odposlechy Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), která poslouchala 993 linek a 770 lidí. Následuje pražská kriminální policie, která odposlouchávala 792 linek a 450 lidí.

Odposlechy může policie použít jen po návrhu státního zástupce, se kterým musí souhlasit soud. Souhlas k odposlechu může dát u vybraných trestných činů také odposlouchávaná osoba, ale to se stává pouze v minimálním počtu případů. Za posledních 13 let policisté nejčastěji odposlouchávali podezřelé v roce 2004, a to v 9610 případech.

Analýza se věnuje také sledování osob a věcí, na které se loni policie zaměřila ve 4919 případech. Proti roku 2015 šlo o meziroční nárůst o 443 sledování.

Témata:  odposlechy Policie ČR

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy