Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

GIBS stále víc využívá odposlechy, loni je nasadila ve 172 případech

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Vláda na svém úterním zasedání projedná zprávu o činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Mimo jiné se v ní uvádí, že loni GIBS nasadila odposlech celkem ve 172 případech, které se týkaly 51 trestních spisů. Oproti roku 2016 to znamená nárůst o víc než třetinu.

GIBS loni nasadila odposlechy ve 168 případech na základě příkazu soudu, čtyřikrát postupovala se souhlasem uživatele odposlouchávané stanice. O rok dříve se jednalo o dva případy a u 122 předcházel souhlas soudu. V 89 případech byl loni odposlech zaměřen na příslušníka či zaměstnance policie, v deseti na příslušníka vězeňské služby, ve třech případech na příslušníka GIBS a v jednom se vztahoval k celní správě. Civilistů mimo bezpečnostní sbory se týkalo 69 případů.

Téměř dvě třetiny odposlechů se vázaly k trestným činům proti pořádku ve věcech veřejných, jako je zneužití pravomoci úřední osoby, maření výkonu úředního rozhodnutí, přijetí úplatku či podplácení. 

Ke sledování osob a věcí přistoupila inspekce podle zprávy v 258 případech, které se týkaly 39 spisů. S povolením státního zástupce GIBS postupovala ve 192 případech, 65 úkonů se odehrálo s povolením soudce a jeden se souhlasem dotčené osoby. Nejčastěji se opět týkaly provedené úkony civilistů a příslušníků policie.

Témata:  Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) odposlechy Policie ČR

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy