Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asijská Watergate? Tchajwanský exprezident jde do vězení kvůli odposlechům

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Tchaj-pej - Bývalý tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou byl dnes odsouzen ke čtyřem měsícům vězení za vyzrazení tajných informací, které byly získány odposlechy politických oponentů. Exprezident Ma uvedl, že se proti verdiktu odvolá. Podle agentury Reuters navíc soud sdělil, že na základě tchajwanských zákonů by se politik mohl vyhnout vězení tím, že by místo toho zaplatil pokutu ve výši 120.000 tchajwanských dolarů.

Ma Jing-ťiou vládl Tchaj-wanu od roku 2008 do roku 2016 a se svou Národní stranou prosazoval politiku spolupráce s Pekingem. Vystřídala ho prezidentka Cchaj Jing-wen z Demokratické pokrokové strany (DPP), která je tradičně vnímána jako síla odmítající sbližování s pevninskou Čínou. Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu ozbrojeným zásahem v případě vyhlášení nezávislosti.

Soud dnes shledal exprezidenta Ma Jing-ťioua vinným z vyzrazení informací vztahujících se k otázkám národní bezpečnosti a informací týkajících se někdejšího opozičního poslance Kche Ťien-minga.

Obvinění se vztahují k případu z roku 2013, kdy exprezident podle svědků nařídil, aby byl obsah telefonátů poslance tehdy opoziční Demokratické pokrokové strany (DPP) Kche Ťien-minga a někdejšího předsedy parlamentu Wang Ťin-pchinga předán dalším vládním činitelům.

Ma namítá, že jen vykonával své prezidentské povinnosti, protože obsah zmíněných telefonátů se vztahoval k údajnému zneužívání moci. Předseda parlamentu Wang, který byl politickým soupeřem exprezidenta uvnitř Národní strany (Kuomintang), se totiž podle telefonátů snažil přimět představitele justice, aby zbavili Kche Ťien-minga obvinění v jiné kauze.

Exprezident Ma Jing-ťiou byl v tomto případu nejprve v srpnu loňského roku zproštěn viny, prokuratura se ale proti rozsudku odvolala a soud jí dal dnes za pravdu.

Témata:  Tchaj-Wan odposlechy politici věznice

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy