Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Seniorku v jejím bytě probudil zloděj, zabila ho nožem

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Ostrava - Důchodkyně (67) v Ostravě zabila v noci na dnešek muže (43), který se vloupal do jejího bytu. Podle policie se pravděpodobně jednalo o sebeobranu.

Muž se vloupal do bytu v Ostravě, kde seniorka spala. Důchodkyni vzbudil a ta v obavě o svůj život použila nůž.

Muži zasadila ránu, které na místě podlehl. "Nyní zjišťujeme, zda žena jednala v rámci nutné obrany. Pokud ano, bude případ odložen," řekla Sikorová.

Podobný případ skončil odložením loni v Olomouci. Obviněna nebyla tehdy 49letá žena, která zabila ve svém bytě o 11 let mladšího muže. Bodla jej nožem poté, co vnikl násilně do jejího bytu přes balkonové dveře.

Případem nutné obrany se letos v lednu zabával českobudějovický krajský soud. Zprostil obžaloby 31letého muže, který předloni při své obraně ve Volarech na Prachaticku zabil při potyčce jiného muže. Obžalovaný tehdy vrazil útočníkovi nůž do temene hlavy. Státní zástupce jej obžaloval z vraždy. "Soud má za to, že obžalovaný jednal v nutné obraně. Není možné v tom spatřovat trestný čin," řekl předseda senátu krajského soudu Ondřej Vítů.

§ 29 trestního zákoníků k nutné obraně říká:(1) Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný trestním zákonem, není trestným činem.

(2) Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku.

§ 28 se týká krajní nouze:(1) Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému trestním zákonem, není trestným činem.

(2) Nejde o krajní nouzi, jestliže bylo možno toto nebezpečí za daných okolností odvrátit jinak anebo způsobený následek je zřejmě stejně závažný nebo ještě závažnější než ten, který hrozil, anebo byl ten, komu nebezpečí hrozilo, povinen je snášet.

Témata:  krimi Ostrava loupež zbraně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy