reklama

"Situace je nerovnoměrná. Přestože prší, v lesích je hodně sucho. Některé regiony jsou téměř bez hub, někde zas rostou, hlavně ve vyšších polohách," řekl Jan Borovička z České mykologické společnosti.

Podmínky pro růst hub by se díky deštivému počasí mohly dál zlepšovat. Plánované podzimní mykologické výstavy by tak neměly být ohroženy. Jejich organizátoři podle Borovičky vyjedou za houbami i do vzdálenějších oblastí, mimo svůj region. O nadcházejícím víkendu se výstava koná například v Poděbradech, Klatovech, Šumperku, Jihlavě či v Javorníku na Šumavě.

Nejlepší sezonu za poslední tři roky zažívají letos houbaři v jihočeských lesích. První houby začaly růst ve větší míře v červnu a jejich výskyt bez větší přestávky plynule pokračuje i v polovině září. Podle mykologů se navíc teprve blíží podzimní část sezony, kdy v lese rostou další druhy. Třeboňská výstava nabízí více než dvě stovky druhů hub. "Lidé je pravidelně nosí, takže je můžeme vyměňovat," uvedla mykoložka Libuše Kotilová.

Dodala, že letošní rok je pro houbaře velmi příznivý. Poslední dvě sezony přitom byly výrazně slabší. Šlo zejména o rok 2015, kdy velké sucho růstu hub nepřálo. "Loni už to bylo lepší a letos je to ještě o něco příznivější. Sice v srpnu byl na chvíli útlum, ale teď už je zase hub dostatek," uvedla Kotilová.

Lidé podle ní nejraději sbírají hřiby, především smrkové, dubové a borové. Tyto druhy se lidově nazývají pravými hřiby. "Ale na jídlo je chuťově vynikající i řada jiných druhů," řekla. Podle ní se zatím letos ještě příliš nevyskytují strakoši nebo klouzky. Jejich čas možná ještě přijde.

Houby v Libereckém kraji stále rostou, zejména ale hřibovitých není tolik jako třeba ještě před deseti dny. "Velká vlna hřibovitých, která byla před deseti dny, tak pomalu doznívá. Změnilo se také počasí, je chladněji, ale houby se dají stále najít," uvedl mykolog Zdeněk Pelda. Zvyšuje se podle něj podíl hnědých hřibů, zejména oblíbených panských. Hodně je nyní také bedel. "Více je i kozáků," dodal.

Mykolog si také všiml, že druhově jsou nyní lesy pestřejší, i když hlavně přibývají houby, které nejsou k jídlu. "Třeba muchomůrka citronová, která dokáže růst v obrovském množství. Objevují se podzimní čirůvky, které také většinou nejsou jedlé, pavučince, ryzce," uvedl.

Houbařská sezona na střední Moravě se podle mykologů pomalu rozjíždí. Pomohlo tomu především deštivé počasí. Po prázdninových měsících, kdy z lesů odcházeli lidé s téměř prázdnými košíky, se tak nyní začaly objevovat bedle, křemenáče či holubinky.

"Druhově je to rozhodně lepší než před 14 dny, je toho v lesích docela dost. Nyní se ukazují bedly, holubinky či ryzce, je to trochu veselejší. V lesích mohou houbaři nyní nalézt také pýchavky, kozáky, křemenáče a sem tam také hříbky. Určitě tomu pomohlo dosavadní deštivé počasí," uvedl mykolog Jiří Polčák.

Slibné jsou podle něj i dny příští, mykologové očekávají, že růst by měly začít už také václavky. "Přijdou i suchohřiby. Po pondělním dešti to vypadá dobře. Houba však nevyroste hned, potřebuje k růstu osm až 12 dní po dešti," doplnil Polčák.

Dosavadní houbařská sezona byla podle odborníků velmi špatná. Označují ji dokonce za jednu z nejhorších za posledních několik let. "Dá se říci, že od června do srpna byly lesy prázdné. Dlouho nepamatuji takovou neúrodu, byly vysoké teploty a sucho. Pokud však nyní nenastanou nějaké velké teplotní výkyvy, může to být ještě zajímavé," řekl přerovský mykolog.