reklama

Sele ulovili ve středu večer ve Fryštáku-Dolní Vsi mimo vysoce rizikovou oblast nákazy, kterou lemují pachové a elektrické ohradníky a kde je povolen pouze lov dospělých divočáků. Do červené zóny však spadá i několik honiteb ležících mimo vysoce rizikovou oblast, ve které byly dosud zaznamenány všechny potvrzené případy afrického moru prasat. "V červené zóně vně ohradníků mohou myslivci lovit divoká prasata všech věkových kategorií," řekl Petr Majer z tiskového oddělení Státní veterinární správy (SVS).

Odstřel divokých prasat zajišťují proškolení lovci z mysliveckých sdružení a honebních společenství. V každé honitbě mohou během 24 hodin lovit jen tři lidé. Mezi jednotlivými lovy je třeba dodržovat minimálně jednodenní přestávku, aby se zvěř zklidnila. Ulovení divočáci budou vyšetřeni na africký mor a poté skončí v kafilerii. Za každé odstřelené divoké prase v červené zóně náleží myslivcům zástřelné 4000 korun.

Myslivci zatím mají k dispozici osm odchytových klecí, u šesti z nich už veterináři vydali povolení k odchytu. Další povolení by měla následovat v nejbližších dnech. Myslivci však prozatím do klecí vybavených fotopastmi žádného divočáka neodchytili.

Ve vysoce rizikové oblasti veterináři k dnešku potvrdili africký mor prasat u 101 ze 132 nalezených uhynulých divočáků. Ve středu evidovali o čtyři případy méně. Všechny nové případy spadají do katastru obce Hvozdná, kde se nemoc objevuje opakovaně.