Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanova cesta do USA: Převezme cenu, poobědvá s Trumpovou a vystoupí v OSN

Miloš Zeman promlouvá v OSN
Miloš Zeman promlouvá v OSN
Foto: unmultimedia.org

Praha - Prezident Miloš Zeman se v USA, kam odlétá v neděli, setká mimo jiné s korejským prezidentem Mun Če-inem. Bude jednat také s šéfem OSN Antóniem Guterresem a předsedou Valného shromáždění OSN Miroslavem Lajčákem. Při soukromém setkání poobědvá s bývalou manželkou amerického prezidenta Ivanou Trumpovou.

V pondělí bude mít Zeman nejprve schůzku s Trumpovou, se kterou se už v červnu setkal na Pražském hradě.

Pak se český prezident také sejde se slovenským ministrem zahraničí Lajčákem. Následovat bude schůzka s ruským diplomatem a náměstkem generálního tajemníka OSN Vladimirem Voronkovem, který se v těchto dnech ujímá funkce vedoucího nového Úřadu OSN pro boj s terorismem.

Večer newyorského času (01:00 v úterý středoevropského letního času) pak Zeman dostane prestižní ocenění Warrior for Truth (Bojovník za pravdu) od GJCF. Oceněn bude na galavečeru, který pořádá list The Algemeiner. Fond oceňuje osobnosti, které hájí zájmy Židů. Zemana už v roce 2015 list zařadil na seznam stovky vlivných osobností, které pozitivně ovlivnily život Židů. Na Zemanovi oceňuje dlouhodobou podporu Izraeli. Před dvěma lety byl mezi oceněnými také tehdejší realitní magnát a současný prezident Trump.

V úterý se Zeman zúčastní zahájení všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN, na kterém vystoupí v první desítce řečníků. Podle ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka tak bude český prezident mluvit v době, kdy je ještě na projevy upřena největší pozornost médií i politiků. Díky losu bude navíc česká delegace sedět v první řadě.

Dá se očekávat, že Zeman bude chtít v projevu mluvit především o boji proti terorismu nebo o migraci, což jsou jeho oblíbená témata. Zmínit by také mohl agendu Hospodářské a sociální rady OSN, jednoho z nejdůležitějších orgánů Spojených národů. Od letošního července mu do příštího léta předsedá stálá představitelka ČR při OSN Marie Chatardová.

Témata:  Miloš Zeman OSN (Organizace spojených národů) Ivana Trumpová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy