reklama

Dojem vědeckosti vzbuzuje seznam použité literatury. "Studie, kterou předkládám čtenáři, si neklade za cíl poslance rehabilitovat, ani poskytnout ucelenou encyklopedii tohoto zajímavého živočišného druhu. Na rozdíl od jiných, už klasických děl, však autor podstoupil mnohá úskalí a žil mnoho měsíců přímo mezi poslanci jako Diane Fosseyová mezi gorilami," píše autor v úvodu knihy.

V kapitolách s názvy Jak se poslanci rozmnožují, Poslanec divoký nebo Rituál zvedání končetin nabízí Komárek dlouhý výčet způsobů, kterými podle jeho názorů poslanci škodí. Kniha je čistou satirou bez konkrétních jmen nebo názvů politických stran. K jejímu místy drsnému vyznění přispívají ilustrace Petra Urbana.

Jako poslanec se Komárek na začátku září zapojil do slovní přestřelky provázející sněmovní projednávání policejní žádosti o vydání předsedy a místopředsedy hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k stíhání.

"Dovolte, abych vám doporučil jinou legraci. Je to knížka, která před týdnem vyšla a jmenuje se Nebezpečné stádo aneb český poslanec a jiné retardované druhy. Autora jmenovati nebudu, ale můžu vám zaručit, že autor na základě této debaty chystá druhý díl, který se bude jmenovat Ještě nebezpečnější stádo a ještě retardovanější druhy," prohlásil za nesouhlasných projevů části sálu.