Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vysoké školy dostanou více peněz, ministerstva našla v rezervách miliardy, oznámil Pilný

Univerzita Karlova
Univerzita Karlova
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstva našla v rezervách devět miliard korun na zvýšení rozpočtu pro příští rok. Peníze pro vysoké školy tak budou, byť asi ne požadových 4,5 milionů. Koaliční strany hovoří o třech miliardách. O rozpočtu bude kabinet definitivně rozhodovat za týden.

Ministr školství Stanislav Štech (ČSSD) si myslí, že částka vybraná z rezerv by mohla být nakonec i vyšší než devět miliard. Počká si na konečnou debatu o rozpočtu, myslí, že peníze se najdou.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) uvedl, že dva úřady výzvu premiéra nevyslyšely, čtvrtinu rezerv neposkytl ani úřad vlády. "Dva úřady odmítly participaci, státní hmotné rezervy a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a také Úřad vlády k mému překvapení nesplnil úkol," řekl na dotaz ČTK Pilný.

O navýšení financí pro vysoké školy dnes stejně jako minulý týden přišly před Strakovu akademii žádat zhruba dvě desítky doktorandů. S hesly "Mgr Žebrák" či "Ing Chudák" chtěli mladí vysokoškolští pedagogové upozornit na nízké platy doktorandů a sliby vládní koalice na zlepšení situace ve školství. Štech doktorandy, jejichž stipendium v současnosti činí 7500 korun, podpořil.

V kapitole ministerstva školství navrhuje Pilný na příští rok 161 miliard korun, tedy méně než před prázdninami, kdy to bylo 168 miliard korun. Rozpočet školství by se měl dál odvíjet právě od růstu platů učitelů a dalších zaměstnanců. Letos ministerstvo hospodaří se 156 miliardami korun. Kvůli růstu platů ve veřejném sektoru navýšil Pilný pro příští rok příjmy navrhovaného rozpočtu o 21 miliard korun proti červnovému návrhu.

Témata:  školství vysoké školy státní rozpočet Ivan Pilný

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy