Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cizinec popsal sochu na Karlově mostě arabským nápisem, čeká ho vyhoštění

Karlův most
Karlův most
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Cizinec (48), který popsal fixem sochu svatého Františka na Karlově mostě v Praze, bude vyhoštěn na tři roky. Soud trestním příkazem muži za sprejerství uložil také půlroční podmíněný trest odnětí svobody a povinnost nahradit způsobenou škodu ve výši 15.000 korun.

Rozhodnutí je pravomocné, pachatel i státní zástupce se vzdali práva podat odpor.

Cizince poškodil sochu světce počátkem září. Zanechal na ní nápis v arabštině. Strážníky na něj upozornili dva jiní cizinci, kteří ho při vandalství viděli.

Protože byl pachatel dopaden bezprostředně po činu, policie a státní zastupitelství vyřídily jeho skutek ve zkráceném řízení. Trestní příkaz pak vydal Obvodní soud pro Prahu 1. Muži hrozily až tři roky vězení.

V roce 2014 si tři zahraniční návštěvníci vybrali za cíl Národní divadlo. Nejdříve na něm dvojice mladých Francouzů vytvořila černým sprejem několik obrazců, později japonský turista posprejoval stěnu budovy divadla v podchodu v Divadelní ulici.

Témata:  vandalství cizinci Praha - Karlův most

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy