Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tripartita řešila státní rozpočet, podnikatelé a odbory mají výhrady

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů dnes jednali o podobě státního rozpočtu na příští rok. Podle podnikatelů je návrh, který připravilo ministerstvo financí a projednává kabinet, politický a nesystémový. Požádali o zvýšení sumy na výzkum i dopravní infrastrukturu a pro vysoké školy.

Odbory zas nejsou spokojeny s tím, že státní pokladna ani příští rok nepočítá s tím, že by se zvýšilo životní minimum. Trvají také na růstu platů. Odboráři veřejného sektoru kvůli tomu zůstávají ve stávkové pohotovosti. Dnešní zasedání tripartity bylo v tomto volebním období 35. a také poslední.

"Platí navrhovaný deficit rozpočtu 50 miliard korun. Všechna jednání vedeme s cílem schodek udržet. Ještě hledáme finanční zdroje na posílení částky na dopravní infrastrukturu, pro vysoké školy a na vědu a výzkum," řekl po jednání tripartity premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podle zaměstnavatelů je návrh rozpočtu nesystémový a politický. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka by státní fond dopravní infrastruktury potřeboval pro příští rok ještě 8,5 miliardy, technologická agentura na aplikovaný výzkum pak 665 milionů. Víc by podle podnikatelů měly mít i vysoké školy. "Požádali jsme ministra financí o přidání," řekl Hanák.

Zaměstnavatelům vadí rostoucí mandatorní a neinvestiční výdaje, které by mohly v budoucnu v době hospodářského útlumu způsobit Česku problémy. "V době růstu ekonomiky je schodek 50 miliard korun nepřiměřeně velký," uvedl Hanák. Podle něj by zaměstnavatelé s takovým deficitem souhlasili jen tehdy, pokud by peníze putovaly právě do výzkumu, výstavby a ke kantorům.

Odbory trvají na zvýšení platových tarifů učitelům o 15 procent a ostatním pracovníkům veřejného sektoru o deset procent, a to od listopadu. Přidání se promítne tedy i do výdajů v příštím roce. Odboráři veřejné sféry zůstávají kvůli růstu platů ve stávkové pohotovosti. Chtějí ji ukončit tehdy, až vláda schválí nařízení o zvýšení výdělků. Premiér řekl, že by kabinet mohl nařízení přijmout na svém příštím zasedání.

Témata:  státní rozpočet vláda odbory

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy