Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko-německé vztahy? Základy mají dobré, ale kazí je uprchlíci a migranti

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín/Praha - Česko-německé vztahy výsledek nadcházejících voleb do německého Spolkového sněmu nijak výrazně neovlivní, neboť mají dobré základy, na kterých se dá stavět. Myslí si to německá poslankyně, která se dlouhodobě věnuje vztahům s Českem, i bývalý český velvyslanec v Německu.

Řešit bude podle nich ale nutné otázku migrace, která soulad ve vzájemných vztazích v současnosti narušuje. Na tom, jak moc neshody kvůli přijímání uprchlíků vztahy poškozují, se ale oslovení neshodují. Podle Češky, která několik let žije v Berlíně, je vztah k Česku pouze jedním z množství témat, o kterých se hovoří, a Němci se k němu staví spíše lhostejně.

"Myslím, že vztahy mezi Německem a Českem jsou tak dobré, jak ještě nikdy v našich dějinách nebyly," řekla v rozhovoru poskytnutém ČTK německá poslankyně a dlouholetá předsedkyně česko-německé poslanecké skupiny Petra Ernstbergerová. "Samozřejmě dochází i k tomu, že nemáme v rámci Evropské unie, ale i mezi sebou vždy stejný názor. To se ale u přátel a partnerů může stávat," uvedla. Pozitivní podle ní je, že Češi a Němci o sporných bodech dokážou mluvit. "To ukazuje sílu našich vztahů," dodala členka Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) Ernstbergerová.

"Rozdíly panují samozřejmě v otázce migrační politiky Německa, ale ty má Německo nejen s Českem, ale i s dalšími státy," řekla dále poslankyně, jež ve Spolkovém sněmu zastupuje volební obvod Hof, který v Bavorsku sousedí s Karlovarským krajem. V budoucnosti podle ní bude třeba v této otázce hledat "společné evropské řešení". "Není to problém Německa, je to evropský problém," řekla Ernstbergerová. Podle ní nemůže jediná země sama migraci vyřešit.

Zda pozice Česka v migrační krizi poškodila jeho obraz v Německu, je podle Ernstbergerové těžké říci. "I v Německu existují dva tábory. Německé obyvatelstvo také není jednotné," uvedla s tím, že na základě vlastní pozice jednotliví Němci hodnotí také českou politiku v migrační krizi. "Jedni říkají: Ano, Češi mají pravdu, že nemusíme přijímat každého. A druzí říkají, že to není v pořádku, co Češi dělají," dodala. Tento způsob hodnocení se ale podle ní nevztahuje jen na Česko, ale i na ostatní evropské státy.

V Česku v poslední době vyvolaly pozornost výroky předsedy SPD Martina Schulze, který navrhl, aby Evropská unie odebrala část dotací zemím, které odmítají přijímat uprchlíky. Podle Ernstbergerové ale tento jeho návrh v aktuální kampani před volbami žádnou velkou roli nesehrál a byl "jen jedním z řady návrhů na řešení". Debata se podle ní vedla spíše o principiálním řešení, "jak bude Německo do budoucna zacházet s uprchlíky". Kancléřka Angela Merkelová v minulosti opakovaně odmítla spojovat otázku evropských dotací s postojem zemí k přijímání uprchlíků.

Základy česko-německých vztahů jsou i díky Česko-německé deklaraci, která letos oslavila dvacáté výročí, velmi silné, myslí si Ernstbergerová. "Aby v budoucnu došlo k nějaké velké roztržce, musely bychom tyto základy velmi silně narušit," řekla. "Ať už (po volbách) nastoupí jakákoli vláda, musíme spolu dál hovořit. Česko-německé vztahy jsou dostatečně silné na to, aby přečkaly i konflikty," řekla Ernstbergerová, která po 23 letech v září Spolkový sněm opustí.

Za nejlepší v novodobé historii označili vztahy s Německem v minulosti opakovaně také čeští politici. Například premiér Bohuslav Sobotka tak učinil mimo jiné na podzim roku 2015, tedy na vrcholu migrační krize.

Témata:  Česká republika Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy