Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká Česko kolapsu výplaty důchodů? ČSSZ mění systémy, poslanci mají obavy

Stáří, ilustrační fotografie
Stáří, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) na konci roku skončí smlouva na fungování informačního systému. Do té doby musí pořídit a zprovoznit nové vybavení. Vyplácení penzí a dalších příspěvků prý ale není ohroženo. Poslanci nicméně obavy mají.

"Máme dostatečnou časovou rezervu a jsme před podpisem smlouvy, nenasazujeme novou verzi systému, měníme hardwarové vybavení," uvedl náměstek ministerstva práce Petr Hejduk.

Ministerstvo práce chystá také tendr na nový systém pro vyplácení penzí za asi 300 milionů. Vyhlásit ho chce letos. V provozu by měl podle plánů být od roku 2020. Nynější systém a programy, které ČSSZ používá, jsou staré 20 či 30 let.

Poslanci se obávají toho, že by se vyplácení penzí mohlo od začátku příštího roku zkolabovat a systém by mohl po vypršení smlouvy přestat fungovat. Upozorňují na to, že by mohla nastat stejná situace jako před pár lety v úřadech práce. Úředníci se museli kvůli výměnám systému vrátit k tužce a papíru a agendu zpracovávali ručně, a to i o víkendech.

"Mám informace, že hrozí něco podobného, co se stalo na úřadu práce. Doufám, že pan ředitel (Hejduk) nebude své loajality k ministerstvu práce někdy litovat," řekl poslanec Miroslav Opálka (KSČM).

Šéfovi sociálního výboru Jaroslavu Zavadilovi (za ČSSD) chybí nyní "varianta B", tedy například možnost, že by v případě potřeby po nutnou dobu dál poskytoval službu ještě původní dodavatel. Smlouva by se tedy případně dočasně prodloužila. "Žádnou variantu B nevidím," řekl Zavadil. Ujištění od vedení ministerstva a správy, že výplata penzí bude i po 1. lednu bez potíží, chtěla také nezařazená poslankyně Jana Hnyková.

ČSSZ v minulosti neúspěšně vyhlásila výběrová řízení na informační systémy, některá pak zrušila. Nyní má několik zakázek "zablokovaných" - buď se jimi zabývá antimonopolní úřad, nebo účastníci řízení podali námitky. "Táhne se to tak dlouho, že původní zakázky už jsou morálně zastaralé. Je jen procesní otázka, kdy se je podaří zrušit. Nové zakázky jsou připravené," uvedl Hejduk.

Témata:  Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) důchody sociální dávky důchodci

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy