Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor Ratha s Pacovským je vyhrocený. Soud rozhodne v listopadu

Rath přišel k soudu
Rath přišel k soudu
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ve sporu mezi Davidem Rathem a advokátem Michalem Pacovským soud rozhodne 15. listopadu. Bývalý poslanec a středočeský hejtman požaduje po Pacovském omluvu a 100.000 korun kvůli tvrzení, že ho Rath a jeho advokáti obelhali.

Soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Martin Trepka dnes kromě obou stran vyslechl poslední svědky, mimo jiné Rathovy advokáty, Adama Černého a Romana Jelínka.

Advokát Pacovský je strýcem soudce Roberta Pacovského, který rozhodoval v kauze, v níž byl Rath obviněn z braní úplatků za ovlivňování zakázek Středočeského kraje. Rathovi soud nepravomocně uložil 8,5 roku vězení, rozsudek později zrušil odvolací soud. Krajský soud se bude kauzou opětovně zabývat v říjnu.

Rath v květnu 2015 u soudu tvrdil, že vypověděl plnou moc svým předchozím právníkům Černému a Jelínkovi a že se s Pacovským sešel a podepsal s ním plnou moc o zastupování. Pacovský ale v den jednání zaslal Krajskému soudu v Praze e-mail, kde uvedl, že plnou moc Rathovi obratem vypověděl.

Pacovský poté do několika médií uvedl, že ho Rath a jeho právníci obelhali. Dnes řekl, že hodnotil sebe, své jednání a své úvahy. Navíc prý reagoval na Rathovo tvrzení, že se jedná o "spiknutí rodiny Pacovských".

Pacovský uvedl, že se domníval, že má Ratha zastupovat v druhé větvi kauzy, kterou soud vrátil letos v lednu policii k došetření. Případ měl kvůli rozdělení přidělenou novou spisovou značku. Pacovský řekl, že by šlo o jedinou možnou legální cestu, jak by se Rath mohl u projednávání této části kauzy vyhnout tomu, aby mu byl jako soudce znovu přidělen Robert Pacovský.

Ten samý den večer se s Rathem i jeho právníky sešel znovu, až na této schůzce prý zjistil, že jde o první větev kauzy, kde měly být předneseny závěrečné návrhy. "Řekli mi, že mám v pondělí přednést závěrečnou řeč," uvedl dnes advokát. Když oponoval, že v pondělí bude odlétat na služební cestu, Rathovi zástupci mu prý řekli, že závěrečná řeč je sepsaná a může ji soudu jen odevzdat. "To jsem odmítl," řekl Pacovský. Výpověď plné moci napsal druhý den.

Podle Ratha se Pacovský sám nabídl, že jeho zastoupení v kauze převezme. Prý mu tvrdil, že jeho synovec v kauze nesoudí objektivně a že je schopen s tím něco udělat. Trval ale na tom, že Rath vypoví plnou moc svým tehdejším obhájcům Černému a Jelínkovi. Večerní schůzka se podle Ratha uskutečnila proto, že Jelínek s vypovězením nesouhlasil.

Atmosféra u dnešního jednání byla napjatá. Podle Ratha měl Pacovský uznat svou chybu. "Doktor Pacovský měl dvě možnosti, buď říct: Ano, beru to na sebe, omlouvám se. Jako správný chlap. Nebo být za blbce. Vydal se cestou, že je takový popletený dobrák," řekl Rath.

Témata:  David Rath 1 Michal Pacovský soudy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy